המנצחים, המפסידים והמועצה החדשה. אחת התוצאות הדרמטיות של הבחירות היא החלפת ראש העיר חולון, מוטי ששון, שהוא למעשה ראש עיריית חולון ברצף מאז 1993. "אחרי 30 שנה כראש עיר, הופתעתי מהתוצאות שראיתי במדגם. הובלתי בחלק ניכר ממסע הבחירות, והיה מהפך גדול בפוטו פיניש של המרוץ", אמר ששון בעת שפגש השבוע את ראש העיר הנכנס, שי קינן.
מה בעצם הביא לקינן את הניצחון? כנראה אדישות המצביעים בשילוב עם אמנות טפלול הרשתות החברתיות. בחודשים האחרונים הופיעו סקרים שהטו את הכף לכיוונו של קינן והכריזו על ניצחונו המוחלט. יחד עם זאת, בדיוק כמו תמימותו של מוטי ששון, גם מרבית החולונים החליטו להתעלם לחלוטין מסקרים אלו – והאמינו כי ששון ינצח באופן טבעי כפי שעשה בכל שש מערכות הבחירות האחרונות, ופשוט העדיפו לבלות בקניונים ובחוף הים מאשר להגיע ולהצביע.
קראו גם:
יחד עם זאת, בגיל 77, ששון נתפס בעיני רבים כסמלו של עולם ישן ולא מעודכן. בלשכת ראש העיר אין לו מחשב, ובבית אין לו טלוויזיה. ששון כשל בקליטה, שהעולם השתנה בעשור האחרון – וקמפיינים כבר לא עושים בחוגי בית, מודעות בעיתונות או שלטי חוצות ברחוב. בחירות מנצחים היום בסחיפת דעת הקהל ברשתות החברתיות. הקהל צעיר היום, ניזון וחי אך ורק מחדשות ברשת, וששון למד לתפעל אמצעי תקשורת רק בשבועיים האחרונים לקמפיין שלו, אבל זה היה קצת מדי ומאוחר מדי.
הקואליציה של קינן:שמרנית-ימנית או רחבה ומאוחדת?
שי קינן, בן ה-42, הוא אלוף טפלול המדיה החברתית. מן היום הראשון השקיע בפרסומים בפייסבוק (יש המעריכים שרכש קמפיינים ממומנים בקרוב למיליון שקל), וזאת לצד סרטונים בטיק טוק, והעסקת שורה ארוכה של צייצנים, מנהלי רשתות, וחבר'ה צעירים שיודעים בדיוק איך לפנות לדור האינטרנט. עומס גדוש זה בצד הווירטואלי, הוא שיצר את התדמית שלו כדבר הבא, ולמעשה הכתיר אותו כראש העיר העתידי של חולון, ואפילו ברוב גדול: 43.2% מול ששון שזכה ל-17.8% בלבד.
יחד עם זאת, פה נגמרו הקסמים ברשת של קינן, כיוון שעתה לא יהיה לו קל בכלל להרכיב קואליציה. הסיעה שהוא עומד בראשה, "חולון מתחדשת" – הנתמכת על ידי הליכוד, היא השנייה בגודלה במועצה ומרכיבה כ-16.6% מהקולות.
על פי הלך הרוחות כרגע, קינן מתעתד להרכיב קואליציה מאוד שמרנית-דתית, וידוע כי יועצים מטעמו של השר לשעבר, הרב אריה דרעי, הורו לו "לייבש" את הליברלים. אם כן, הדרך היחידה של קינן לסגור קואליציה היא עם הסיעה השלישית בגודלה: ש"ס (12.8%) יחד עם הליכוד (9.6%) – ואלו נחשבות לסיעות ימניות ומאוד שמרניות, והן מרכיבות פחות מ-43% מהמועצה. כדי להצליח ולהניע קואליציה עובדת, קינן יצטרך "לפתות" אליו חברי מועצה מהצד הליברלי.
הסיעה מן הצד האחר של הקשת הפוליטית היא של מורן ישראל, מכונה "צעירים פלוס", והיא למעשה הסיעה הגדולה ביותר בחולון שזכתה בבחירות עם כ-23% אחוז מהקולות. בהנחה שהסיעה של ישראל תיקח יד ביד עם סיעות הנוטות שמאלה, כמו "אמת" בראשות מוטי ששון – שלכאורה הודיע שיפרוש לחלוטין מהעירייה וייצא לפנסיה, יחד עם חוזה חדש לחולון, יחד, יש עתיד, תקווה חדשה ועוד סיעות קטנות – אזי הסיעות הליברליות יותר מרכיבות יותר מ-50% - הרוב. במילים אחרות, כדי להרכיב קואליציה נבונה מ-27 חברי המועצה שייכנסו בקרוב לתפקידם, קינן צריך לעבוד מאוד מאוד קשה.
קינן אף הבטיח בנאום הניצחון שלו: "חולון תישאר עיר של אחדות, אחווה ורעות. עיר רבגונית, פלורליסטית וליברלית. אנחנו נדאג לפתח אותה כדי שתושבי העיר יוכלו לבלות בה כפי שהתחייבנו בקמפיין הבחירות", ואף הדגיש כי כלל הסיעות שנבחרו למועצת העיר, לרבות סיעות שלא תמכו במועמדתו לראשות העיר מוזמנות להצטרף לקואליציה. "אנחנו רוצים לדאוג להגשים את כל החלומות של ילדי חולון".
סוד הניצחון: קמפיין של מיליונים וחיזוק מש"ס והליכוד
זו אינה הפעם הראשונה שקינן מתמודד על כס ראש העיר. באוקטובר 2013 הוא נבחר למועצת העיר וכיהן כסגן של ששון וחבר הנהלת העיר. אבל אז עבר חתול שחור בין השניים, ובבחירות לרשויות המקומיות בשנת 2018 התמודד קינן מול ששון, אך הפסיד לו בהפרש של כ-8,356 קולות. מאז התיישב כקטגור של ששון והתנחל בצד השני של המתרס - כיושב ראש האופוזיציה ויושב ראש ועדת ביקורת. בבחירות הנוכחיות, ששון אמנם הולך הביתה, אלא שהפעם קינן הוא זה שיצטרך להיכנס לנעליו הגדולות של ששון ולהתמודד לא מעט עם קולות הביקורת.
קראו גם:
יש המכנים בחולון את קינן כאדם שאוהב את החיים הטובים. בצעירותו, היה דואג לפקוד בקביעות את כל מגרשי הספורט, "בליין ונהנתן שאוהב לראות ולהיראות", אומר מקורב אליו. בהמשך, שימש במספר תפקידים בליכוד, ואפילו יועצו לשעבר של שגריר ישראל באו"ם - גלעד ארדן, בזמן כהונתו כיושב ראש ועדת הכלכלה של הכנסת. על אף האהבה של קינן למפלגה, סיעת מחל רצה לחוד בבחירות הנוכחיות בחולון, כיוון שקינן לא זכה להערכה מרובה במרכז הליכוד, למרות שהיה חלק מהצעירים המבטיחים של השנים האחרונות. נתניהו הצליח להרחיק את ארדן לחו"ל, אבל קינן היה בורג קטן באותו הזמן בחולון, ולכן לא קיבל יחס מיוחד. אבל קינן היה ממוקד מטרה והחליט שהוא רץ למרחקים ארוכים.
בתחילת המירוץ הנוכחי, קינן חבר למפלגת "יש עתיד" והיה בטוח שהתמיכה הכלכלית תגיע משם וממפלגות נוספות. אולם אז מתמודדים מהאופוזיציה הדליפו אמירות עבר שלו בקשר לקהילת הלהטב"ק, ופוסטים בעניין המחאה החברתית שבמחנה לפיד ובשמאל פחות אהבו והסירו את תמיכתן.
מי שדווקא אהבו את ההתבטאויות הניציות של קינן נגד בג"ץ והתבטאויות אחרות שלו נגד 'יש עתיד' היו דווקא חברי הליכוד שחזרו לתמוך בו, ובין השאר גם אנשי גדעון סער, שלא הסתירו את תמיכתם במועמד. בסופו של דבר, עם קמפיין המוערך במיליוני שקלים, מאות פעילים היושבים עם אצבעותיהם ומקלידים על הרשתות החברתיות, תמיכה של ראש הממשלה – בנימין נתניהו, מפלגת הליכוד, אריה דרעי ובכירים נוספים, קינן הצליח לגרוף את כל הקופה. בימים הקרובים נראה אם כל זה השתלם, ואלו סיעות יסכימו לשבת בקואליציה השמרנית ביותר שידעה העיר חולון.