"המערכת קורסת ולא מצליחה להגיע לכולם", אומרת השבוע מורן אזרזר, 36, נשואה ואם לארבעה, שלקחה על עצמה לסייע לתושבי בת ים, חולון והסביבה הנזקקים ולשם כך היא מפעילה את קשריה הרבים ברשתות החברתיות.
אזרזר, מאז ומתמיד בת ימית, מתגוררת כיום בשכונת רמת יוסף. ביום יום היא עובדת בעמותת "מטב" למתן שירותי סיעוד, עזרה וטיפול בקשישים, וכשהיא חוזרת הביתה מיום העבודה היא מטפלת בארבעת ילדיה. אבל כל שנייה או רגע פנוי נוסף היא מקדישה אך ורק לסיוע למשפחות נזקקות תושבות העיר.
"האמת שאני פעילה חברתית כבר שבע שנים, והתחלתי למעשה כשמישהי שהיכרתי העלתה פוסט כדי לסייע למשפחה במצוקה בעיר. בגלל שהרבה מכירים אותי בפייסבוק, אמרתי לעצמי 'אני אעזור לה', ורק שיתפתי את הפוסט שלה. בבת אחת הפרסום שלי נחשף, ובזכות זה אותה משפחה קיבלה שפע ענק של אוכל, וכל מה שהיו צריכים לבית. אותו רגע מילא אותי, וידעתי שבזכות הפייסבוק אני יכולה לסייע לעוד הרבה משפחות נזקקות".
אזרזר החליטה שהיא מקדישה עצמה להתנדבות: לנסות ולסייע לכמה שיותר מקרי רווחה בעיר. "אם השם שולח בן אדם שזקוק לעזרה, כנראה באמת צריך לעזור לו, ואכן התחלתי לשתף הרבה ולעזור", היא מספרת.
לאט לאט הגיעו אל אזרזר עוד ועוד מקרים מרחבי העיר שבהם סייעה ותרמה, אולם היא מספרת שהיו גם אנשים שניסו לנצל את קשריה הענפים: "הגיעו אליי גם כמה סיפורים, שהיו שקריים. אנשים רצו לקבל דברים בחינם על אף שלא היו בכלל מקרי רווחה. מאותה נקודה החלטתי לבדוק כל מקרה לגופו, וכל אדם או משפחה שמגיעים אליי לסיוע, אני בודקת שלושה חודשים אחורה בחשבון הבנק, וגם תעודת זהות וספח – כי אני באמת רוצה לעזור לאנשים שצריכים את זה".
היה מקרה שנגע לליבך במיוחד?
"האמת שכל מקרה נוגע לי ללב, וכל פעם שאתה שומע, אתה חושב שזהו, הגענו לתחתית, ואז מגיע מקרה יותר קשה. אני חייבת לציין שבעיקר בשנתיים האחרונות המצב נהיה ממש נוראי בארץ לעומת שנים קודמות. תחילה זה היה הקורונה, ועכשיו בגלל המלחמה, יש מקרי רווחה כה רבים, שאפילו המערכת קורסת ולא מצליחה להגיע לכולם".
קראו גם:
סייעת למישהו כזה בזמן האחרון?
"היה לי מקרה ממש השבוע של אמא יחידנית, שילדה לפני חודש ואין להם עזרה בכלל. המצב הכלכלי לא טוב, היא חיה אצל אמא שלה. האמא פנתה לרב מאיר אבוטבול והוא הפנה אותה אליי. בדקתי את המצב, ואכן ראיתי שמצבם כל כך רע, שזה פשוט עגום. העליתי פוסט שהתינוק זה עתה נולד, והיא זקוקה לתחליף חלב ולחיתולים. הרבה אנשים קראו את הפוסט, תרמו, ועכשיו אני שמחה שיש לה לפחות שלושה חודשים של שקט".
כמה זמן ביום את משקיעה בפרסום ובקידום הפוסטים?
"אני כל היום על הטלפון, מנסה להשיג תורמים, מקשרת בין אנשים, עונה להודעות ווטסאפ, לא סוגרת לעולם את הפייסבוק - עד שאני מקבלת מענה. לפעמים זה יכול להיות גם 24 שעות בלי שינה. הכל שאלה אם יש חשיפה לאותו פוסט, ואם הוא מגיע לאנשים הנכונים".
הרווחה של המדינה לא מספיקה?
"אני יודעת שאנשים פונים לרווחה, ולא תמיד מקבלים מענה. רוב התשובות זה שאין כרגע תקציב, וגם הסל שהם מקבלים זה סל מינימלי. משפחה של שש נפשות לא יכולה להתקיים מ־1,800 שקלים בחודש".
איך הדברים מגיעים למשפחה הנזקקת?
"שום דבר לא עובר דרכי. במידה שיש תורם שרוצה לעזור, אני נותנת להם את הפרטים של המשפחה והם יוצרים קשר. היו מקרים שרצו גם לתרום כסף, אבל אני לא לוקחת כסף או מזומן. אנשים רוצים להעביר בביט, ואני אף פעם לא מוכנה. יותר חשוב לי שהמקרר של אותה משפחה תמיד יהיה מלא".