היום (ראשון) נפתחו בשנית אתרי הבנייה ברחבי העיר חולון, לאחר שהיו סגורים מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל. האתרים נפתחו בכפוף לרשימת הנחיות מפורטת של מהנדס העיר, ובמקביל להוראת שר הפנים שקבע כי אין לרשות מקומית סמכות לסגור את אתרי הבנייה. תושבים חוששים ומאיימים לצאת להפגין.
מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל היו אתרי הבנייה בחולון סגורים. הבוקר (ראשון) הם נפתחו מחדש לעבודה, כמו גם עבודות הרכבת הקלה בעיר, מה שמעורר חשש בקרב תושבים רבים.
במכתב שנשלח לעירייה, עליו חתום חבר המועצה עו"ד ניסן זכריה, נכתב: "ההחלטה נלקחה בלי לקחת בחשבון את חששם של תושבי העיר, חשש מוצדק המסתמך לצערי על ניסיון העבר והן על הטבח שבוצע בתושבי העוטף".
עוד צוין במכתב כי למרות ההבנה שיש לחזור לשגרת חיים לצד המלחמה, טרם נעשו מספר צעדים שעשויים למנוע אסון. במכתב פורטו שורת צעדים שעל העירייה, לטענת כותביו, צריכה לבצע לפני החזרת אתרי הבנייה לשגרת עבודה. בין הצעדים שפורטו:
הקמה מיידית של כיתת כוננות רובעית חמושה. חיוב כל אתר בנייה להעסיק מאבטח צמוד לאתר. תגבור אבטחה סביב בתי ספר וגני ילדים. שיתוף הציבור בטרם נעשים צעדים מטעם הרשות והקמת קו חירום פתוח לתושבי חולון לעת הצורך במהלך העבודות.
קראו גם:
לסיום טוען זכריה במכתבו כי "ללא מתן פתרונות אלה יש לסגור לאלתר את כל אתרי הבנייה בעיר", ומציין שבערים שכנות (ביניהן בת ים וראשון לציון) הוחלט נכון לעכשיו שלא לפתוח את אתרי הבנייה. לסיכום המכתב הובהר שאם לא יתקיימו הפעולות הללו תיערך היום (ראשון) הפגנה מול בניין העירייה.
יש לציין שביום חמישי האחרון (19.10) הוציא מהנדס עיריית חולון, אדר' אביעד משה, רשימת הנחיות לכל הקבלנים בעיר. תחת הכותרת "תנאים לפתיחת אתרי בנייה במצב מלחמה", הוא קבע כי על מנת לפתוח את אתרי הבנייה החל מהיום (ראשון) עליהם לפעול לפני הנחיות פיקוד העורף בכל הנוגע למרחבים מוגנים, שמירה על דרכי גישה עירוניות, עבודות לילה יתקיימו רק במקרים חריגים ובכפוף לאישור פרטני, וחשוב מכל: "באתר יעבדו אזרחי מדינת ישראל ועובדים זרים ברישיון בלבד". בנוסף הקבלן יעמיד באתר מנהל שישמש כאיש קשר מטעמו ויהיה אחראי על עדכון מצבת העובדים באתר ופרטיהם האישיים בכל זמן נתון.
מנגד לדרישת התושבים וחששם יצא הבוקר (ראשון) מכתב מטעמו של שר הפנים, משה ארבל, לראשי הרשויות ובו טען כי ההחלטה לסגור את אתרי הבנייה אינה בסמכותם:
"אני מבקש להביא לתשומת לבכם שסגירת אתרי בנייה באופן גורך, במקום שאין הנחייה ביטחונית לעשות כן מצד פיקוד העורף או גורם מוסמך אחר, מעלה קשיים משפטיים משמעותיים בדבר סמכות העירייה וראש העיר לקבוע כן".
עוד הוסיף ארבל וכתב כי, "יתר על כן, להפסקת העבודות בימים אלו השלכות דרמטיות על המשק בשל הקפאת שוק הדיור ואיחור במסירת דירות, התרומה הצפויה ליוקר המחיה ולעלות הדיור והפגיעה הכלכלית הקשה הצפויה לחברות שונות ועשויה להוביל עד כדי קריסת חברות ופיטורי עובדים. אבקש שתיקחו דברים אלו לתשומת לבכם תוך הקפדה על פעולה במסגרת הסמכויות המוקנות לכם ותוך הימנעות מפעולות שיש בהן כדי לפגוע בפעילות המשק בתקופה קשה זו".
מעיריית חולון נמסר בתגובה: "בעיריית חולון מבינים את חששות התושבים בעת הזו ואולם לרשויות המקומיות אין כל סמכות חוקית לסגור אתרי בנייה מאושרים ובלבד שהם פועלים בהתאם להנחיות הצבא והמשטרה. יודגש, כי באתרי הבנייה מועסקים רק ישראלים ועובדים זרים. חל איסור מוחלט על פועלים מהשטחים לעבוד ומהנדס העיר הוציא הנחייה מפורשת על כך לכל הקבלנים הבונים בעיר. הפיקוח והשיטור העירוני מסיירים באופן שוטף באתרי הבנייה ובודקים את יישום ההנחיות".