האמנית והמשוררת ד"ר יעל ויילר־ישראל, הגישה תביעה נגד עמותת "קהילת קודש וחול" שפועלת בחולון, בטענה שזו עשתה שימוש בתמונה שלה ללא רשותה. ד"ר ויילר־ישראל הינה צלמת אמנות, ציירת, משוררת והיסטוריונית. בבעלותה קולקציית צילומים וציורים אמנותיים ענפה, חלקם מופיעים באתר הפרטי שלה ובחשבון האינסטגרם שלה.
ד"ר ויילר־ישראל יוזמת ומנהלת סדנאות קהילתיות ומיזמים תרבותיים בתחומי התמחותה, בכלל זה שיתופי פעולה עם מוזיאונים בישראל וברחבי העולם, וכפועל יוצא נכללות יצירותיה באוספים ובתערוכות.
היא החלה את עבודתה האמנותית ‑ ציור, פיסול וצילום ‑ בגיל 10. עבודתה האמנותית מטפלת בזהות היהודית‑ישראלית, המאותגרת מתהליכים היסטוריים של היווצרות הזהות היהודית והתפתחותה, כמו גם מאירועים אישיים, לאומיים וגלובליים שחוותה.
"הפרה בוטה"
בתביעה שהגישה בבית משפט השלום בהרצליה נגד עמותת קהילת קודש וחול בחולון, טוענת ד"ר ויילר־ישראל כי ב־16 לדצמבר 2021 העלתה ל"ויקישיתוף" צילום שצולם על ידה ובו נראית כתובת גרפיטי עם מילות הפסוק: "ואהבת לרעך כמוך", שנכתב על קיר של בית בשכונת קטמון בירושלים, כחלק מקולקציית הצילומים והציורים שבבעלותה.
בחודש אפריל 2022, טוענת ד"ר ויילר־ישראל בתביעה, היא הופתעה לגלות כי העמותה, שמארגנת אירועי תרבות בחולון ובסביבתה, השתמשה בתמונה שלה באתר שלה ללא רשות וללא תשלום.
על פי הנטען בתביעה, העמותה "פועלת למלא את דפי האתר שלה, על ידי העתקה ומיחזור של תכנים עליהם עמלו ויגעו יוצרים אחרים". "העמותה אוספת את פרי עמלם של אחרים... כדי להגדיל ולפאר את שמה שלה", נטען בתביעה. עוד נטען, כי "כדי להימנע מתשלום לבעלי מקצוע שנוכחותם באתרים שלה נדרשת ואף חיונית, העמותה פועלת לקחת... תמונות מהאינטרנט, שלא לפי רצון היוצרים או לפי זכויותיהם הכלכליות והמסחריות".
לטענת ד"ר ויילר־ישראל, העמותה הפיצה את התמונה שלה, המכילה צילום מעשה ידיה, מבלי שנתנה לה קרדיט עליה, ובכך פגעה בזכויות הכלכליות והמוסריות שלה בשל אי עמידתה בתנאי הרישיון של התמונה, לפיו המשתמש בה חייב לתת קרדיט ליוצר התמונה ולהזכיר את שם הרישיון.
קראו גם:
בעקבות כך דרשה ד"ר ויילר־ישראל מבית המשפט לחייב את העמותה לשלם לה פיצוי של 15 אלף שקלים - פיצוי שהוא לטענתה חלק קטן ביחס לסכום הדרוש על פי חוק זכויות יוצרים. כמו כן ביקשה להורות לצוות העמותה לחדול ולהימנע מכל שימוש בצילומים שלה. "מדובר במעשה הפרה בוטה, חמור ומזיק של העמותה, הפוגע בזכויות היוצרים, בצילום שצילמתי במסגרת פעילות אמנותית. העמותה עושה שימוש בצילום המקורי מבלי לתת קרדיט", לשון התביעה.
לסיכום, נטען כי משנודע לד"ר ויילר־ישראל על השימוש של העמותה בצילום, תוך הפרת זכויותיה ובניגוד לתנאי רישיון השימוש של התמונה, פנתה אל העמותה במכתב התראה, ובו הבהירה את עמדתה בנוגע למעשה ההפרה, ודרשה את הסרת התמונה ותשלום פיצוי.
על פי הנטען, הנתבעת הודתה בהפרה, אולם התכחשה לתשלום הפיצוי על ההפרה. "הנתבעת מעוולת בעשיית עושר ולא במשפט על חשבון התובעת", מסכמת התביעה.
מעמותת קהילת קודש וחול נמסר בתגובה: "לאחרונה פנתה אלינו גברת ויילר־ישראל, בטענה כי הקהילה פרסמה באתרה תצלום של קיר ללא מתן קרדיט. התצלום, שנחשפו לו עשרות בודדות של גולשים, הוסר מיד לאחר הפנייה. הצעת הפשרה שלנו לא נענתה. נשיב לטענותיה בבית המשפט".