מספר דיווחים התקבלו ביום שלישי שעבר בשעות הבוקר בשירותי כיבוי האש של חולון ובת ים על שריפה במבנה רב־קומות ברחוב הנביאים בבת ים. למקום הוזנקו שישה צוותי כיבוי שבראשם מפקד המשמרת רב־רשף מורן פקס וסגנו רשף זיו כהן, ועימם צוותי סיוע מתחנות שכנות במחוז דן ומחוז מרכז.
1 צפייה בגלריה
השריפה ברחוב הנביאים בבת ים
השריפה ברחוב הנביאים בבת ים
השריפה ברחוב הנביאים בבת ים
(כבאות והצלה)
בהגיעם למקום זיהו הצוותים עשן שחור וסמיך במבנה בן 20 קומות ודירה בוערת בקומה ה־19. הצוותים החלו מיד בסריקה לאיתור לכודים, כיבוי השריפה ופעולות לשחרור חום ועשן מהבניין. במקום נכחו נציב כבאות והצלה, רב־טפסר אייל כספי, ומפקד תחנת חולון, טפסר משנה שאול רחמים.
בהמשך הגיע למקום חוקר הדליקות רס"ר ניסים אבוחצירה, שהחל לבדוק את הנסיבות לפרוץ הדליקה, וקבע כי היא נגרמה עקב כשל של מפצל. לדירה נגרם נזק רב ללא נפגעים בנפש, ולאחר האירוע הקימו לוחמי האש מתחנת חולון־בת ים "זירה חמה" להסברה לקהילה לגבי שמירה על בית בטוח ומוגן אש, התנהגות למניעת שריפות והתנהגות בשעת חירום.

"דיירים חייבים לדאוג לבצע בדיקות שנתיות, כי גם אם יש חברת ניהול, היא לא תמיד מתחזקת את מערכות הכיבוי"
למרות המאמץ בשטח, בכיבוי אש מבינים כי הגידול במספר רבי־הקומות בעיר מגביר גם את הסיכונים. על פי לוחמי האש ששהו במקום, הבניין סבל מהיעדר תחזוקת מערכות כיבוי אש וחסימת דרכי מילוט לשעת חירום, מה שאיפשר לאש להתפשט מעבר למקובל במקרים כאלה.
"לרוב, בניין חדש מתוחזק רק בשנים הראשונות ומסתמך על המערכות החדשות", מסביר ראש מדור בטיחות בתחנת חולון־בת ים, רב־רשף רמי מזרחי.
"בנייני מגורים רבי־קומות, זה אומר תשע קומות ומעלה, לא תמיד מתוחזקים כראוי. הבניין ברחוב הנביאים הוא בן 20 קומות והוא אושר בסביבות 2002, וככל הנראה עקב חוסר בתחזוקה היו שם מספר בעיות. מערכות הכיבוי לא עבדו בו, ככל הנראה עקב שינויים שעשו במערכת, שלא הייתה מסונכרנת כראוי. המערכת של המעליות, שהיו אמורות לרדת למטה ולהמתין ללוחמי האש, לא פעלה כראוי. מערכת גילוי האש לא תפקדה. כמו כן היו חסרים מערכת מתזים ואמצעי עזר לכבאים ודיירי הבניין, כמו גלגלון, עמדת כיבוי אש וכדומה. זה ציוד גניב ולעתים הוא נעלם או מתבלה. בנוסף, חדרי המדרגות היו עמוסים בתכולה, וכך נחסם מעבר המילוט של הדיירים. זה נושא חשוב, ודיירים חייבים לדאוג לבצע בדיקות שנתיות, כי גם אם יש חברת ניהול, החברה לא תמיד מתחזקת את מערכות הכיבוי ולעתים מעדיפה להעביר את התקציבים למקום אחר.
קראו גם:
"באופן כללי זו בעיה מאוד חמורה בבניינים רבי־קומות, וככל שחולפות השנים הבניינים האלה גם מתבלים וגם יש יותר ויותר תקלות שמביאות לידי שריפה, עם כל ההתפתחות של הטכנולוגיה, וזה אומר טלפונים ניידים, אופניים חשמליים, טאבלטים וכדומה, שהטענתם עלולה לגרום לשריפות. אם המערכות לא מתוחזקות, הן נכשלות והן לא יכולות להציל חיים בזמן אמת".

הנחיות למיגון דירות פרטיות:
  • בכל דירה יש להתקין גלאי עצמאי לפי תקן 1220
  • בכל דירה יש לאכסן במקום נגיש מטף 3 ק"ג
  • יש לבדוק מעת לעת את מערכת החשמל
  • יש לבצע בדיקות גז בהתאם לתקן

בשטח ציבורי:
  • יש להקפיד על דרכי מילוט פנויות
  • יש להתקין תאורת חירום
  • יש לבצע בדיקת תחזוקה למערכות גילוי, כיבוי וניהול עשן
  • יש להקפיד על סגירת דלתות אש של חדרי מדרגות