לאחר שהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב אישרה את תוכנית ההתחדשות של חולון, ח/619, נושמים כעת מאות מתושבי השכונות הוותיקות בעיר לרווחה: "כל פעם שניסינו לקדם התחדשות עירונית הדפו אותנו בטענה שממתינים לתוכנית. זו בשורה מהפכנית עבורנו ברמה האישית, אבל גם עבור כל העיר חולון".
1 צפייה בגלריה
"שמחים שזה מתקדם". מימין: מאיר רוטמן, דבורה וטרטוק, משה ישר ואילן נידן
"שמחים שזה מתקדם". מימין: מאיר רוטמן, דבורה וטרטוק, משה ישר ואילן נידן
"שמחים שזה מתקדם". מימין: מאיר רוטמן, דבורה וטרטוק, משה ישר ואילן נידן
(צילום: קובי קואנקס)

"חכו ל־ח/619"

ח/619 היא תוכנית כוללת להתחדשות עירונית שחלה על אזורי המגורים הוותיקים של העיר, ומתייחסת ל־7,550 דונמים.
עם יישומה המלא היא תאפשר לאורך זמן תוספת של כ־30 אלף יחידות דיור לעיר.
"רוב בעלי הדירות כבר משכירים, כי קשה לחיות בבניין הזה. הבניין שלנו ישן, כל יומיים נסתם הביוב, צריך לבצע המון שיפוצים"
כל יזם, קבלן או תושב שביקש לברר אפשרות להתחדשות עירונית בשנתיים האחרונות, שמע כי העירייה ממתינה לאישור התוכנית, וכי קיים קושי להעניק אישורים טרם קבלת תוכנית מסודרת, ועל כן האישור עומד להשפיע על עשרות פרויקטים בעיר.
"אנחנו מחכים לרגע הזה הרבה שנים", אומר השבוע הפעיל החברתי מאיר רוטמן, שמקדם תוכנית פינוי־בינוי ברחוב ראש פינה. "לרעייתי יש דירה במתחם. אלה בניינים ישנים מאוד. אף אחד מהם לא יחזיק מעמד ברעידת אדמה. עד עכשיו כל פעם שרצינו לקבל אישור או מסמך אמרו לנו 'חכו ל־ח/619'. זו הייתה התשובה הקבועה, לכן עבורנו ועבור רבים נוספים זו בשורה משמעותית. אלה בניינים ישנים מאוד וברור לכולם שיש להם הרבה פוטנציאל. אני ממש מקווה שעכשיו נוכל לממש אותו".

ממתינים יותר מעשור

גם משה ישר, שמתגורר בבניין שנמצא בתחומי התוכנית, מרגיש כי ההתקדמות קרובה מתמיד וגם נחוצה.
"אני גר בבניין בן 63 שנה שכבר עשה את שלו. הוא כולו עשוי מחול. הוא נבנה כשהעלייה ההונגרית הגיעה לחולון ומיהרו להרים בניינים מהר־מהר כדי לאכלס את כולם. היום כבר לא בונים ככה. אנחנו מחכים לרגע הזה למעלה מעשור, עובדים בשיתוף הקבלנים לוינסקי עופר וקראסו, שכבר הראו לנו הדמיות, וזה מאוד מרגש. הגיעה השעה לחדש את האיזור הזה. אני רואה פרויקטים אחרים בעיר ומאמין שבקרוב גם אנחנו נתקדם".

צוהר חדש

בבניין קרוב, ברחוב ראש פינה 13, קיבלו את הבשורה בהתרגשות גדולה, ובעלי הדירות, שרובם עזבו את המבנה, סיפרו על התוכניות. "אנחנו ממש שמחים שזה מתקדם", מספר חבר ועד הבניין, אילן נידן. "משנת 2011 אנחנו מנסים לקדם את התוכנית. פעם זה נראה רחוק, אבל היום זה קרוב מתמיד. במהלך השנים שעברו חלק מהשכנים כבר נפטרו, חלק עזבו. היום רוב בעלי הדירות כבר משכירים, כי קשה לחיות בבניין הזה. הבניין שלנו ישן, כל יומיים נסתם הביוב, צריך לבצע המון שיפוצים. לפחות בזמן הבנייה נקבל את מחיר השכירות, אז לא יהיו לנו הפסדים נוספים. אני באופן אישי עדיין לא יודע איזו דירה אני אמור לקבל, אבל גם אפשר לשדרג וזה פותח לנו צוהר חדש".

שני מתווים

תוקפה של התוכנית יחול גם לאחר מועד פקיעת התוקף שניתן לתוכניות תמ"א 38, והיא חלה על כל מגרשי המגורים בעיר ומסדירה את הכלים להתחדשותם תוך התאמת עקרונות תמ"א 38 למאפייניה הספציפיים של העיר ולמדיניות התכנונית, ובין היתר לוקחת בחשבון תוכניות נוספות, כמו תוכנית המתאר סביב הרכבת הקלה והמטרו, המכונה תמ"א 70, תוכנית המתאר הארצית המשולבת לבנייה, פיתוח ושימור המכונה תמ"א 35, ומדדים נוספים אחרים.
התוכנית למעשה קובעת שני מתווים ‑ התחדשות מגרשית, באמצעות היתרי בנייה מכוחה במסלולי חיזוק או הריסה, ובנייה והתחדשות מתחמית, על ידי קביעת מתחמים להכנת תוכניות מפורטות עתידיות.

תלוי בתושבים

"מדובר בבשורה גדולה מאוד לעיר חולון", אומר ראש העירייה, מוטי ששון. "זו תוכנית חשובה ביותר שמייצרת ודאות ושקיפות ומבוססת על הנתונים הייחודיים של העיר, ולאחר ראייה כוללנית ויסודית". עם זאת, ששון מבהיר כי אישור התוכנית הוא רק ההתחלה, וכי על התושבים לקדם בעצמם תוכניות עבור הנכסים שלהם.
"מטבע הדברים, מימושה של התוכנית תלוי בהתארגנות וולונטרית של התושבים, אך מרגע שהמדיניות העירונית הופכת לתוכנית מסודרת, היא מייצרת שקיפות וודאות ומקלה על התארגנות כזו ועל היוזמות הפרטיות. התוכנית הינה פורצת דרך בתחומה. היא לא עוסקת רק בתוספת זכויות למבני מגורים, אלא גם קובעת הנחיות והוראות להגדלת השטחים הציבוריים, הבנויים והפתוחים, כמענה לתוספת יחידות הדיור הצפויות. מטרתן של ההוראות האלה היא לשמור על איכות החיים העירונית, לצד הגידול באוכלוסייה, ובמקביל לחזק ולהרחיב את המרחב הציבורי".

"היתכנות תכנונית"

הדרך לאישור התוכנית לא הייתה קלה.
תוכנית ח/2030 שקדמה לה בוטלה לאחר שאישורה ארך זמן רב, ואגף ההנדסה בעירייה כבר נאלץ להתאים אותה מחדש למציאות בשטח, שכללה שינויים דרמטיים בתחבורה הציבורית הודות לרכבת הקלה והמטרו המתוכנן.
תוכנית ח/2040 לא אושרה עד היום, ככזו שאמורה לספק תוכנית עתידית לכל העיר, אך בחולון הבינו כי חייבים לתת מענה לפחות לחלקים הישנים בעיר.
"עד עכשיו כל פעם שרצינו לקבל אישור או מסמך אמרו לנו 'חכו ל־ח/619'. זו הייתה התשובה הקבועה, לכן עבורנו ועבור רבים נוספים זו בשורה משמעותית"
"מדובר בהתחדשות עירונית של כל העיר, כאשר בשכונות כמו תל גיבורים וג'סי כהן, יש התחדשות עירונית טואטאלית", ממשיך ששון. "ברגע שיש היתכנות תכנונית, נגזרת מזה גם היתכנות כלכלית ‑ היזמים יכולים להתקדם כי הם יודעים שהם ירוויחו, ואנחנו רואים שמרגע אישור התוכנית יש יותר פניות ורצון להתקדם. התוכנית למעשה פורסת בפניהם מה הם יכולים לבנות בכל נקודה ומה הם יקבלו בתמורה, וכשהכל ברור אפשר להתקדם.
"חשוב לדעת שלא מדובר רק ביחידות דיור, אלא בכל המרכיבים של שכונה, בתי ספר, גני ילדים, מבנה ציבור, שטחי ציבור, תשתיות, פנאי וגם אזורי תעסוקה. עיר לא יכולה להתקיים על מגורים בלבד. צריך גם תעסוקה. זה מעניק לנו גם מקורות הכנסה וגם פרנסה לתושבים. כל ההיבטים האלו חייבים להגיע יד ביד בכל תוכנית להתחדשות עירונית". ששון מתייחס גם לתוכנית ח/2040 שעד הום לא אושרה. "תחילה תכננו לאשר את ח/2030, אבל אז נכנס שינוי דרמטי ‑ ברגע שהמטרו הונח על השולחן זה שינה הכל. היינו חייבים להתאים את עצמנו למצב. הרי חבל לאשר בניין של שבע קומות במקום שניתן לבנות הרבה יותר. לכן עברנו לתוכנית ח/2040 והיא נמצאת בהליכי אישורים. למעשה ח/619 היא חלק מ־ח/2040, התוכנית שכוללת את כל חולון".

"ודאות תכנונית"

יו"ר הוועדה המחוזית תל אביב, ערן ניצן, מתאר את הליך אישור התוכנית: "התוכנית היא תוצאה של תהליך ארוך שכלל מאות שעות של ישיבות עם העירייה, דיון בעשרות התנגדויות וניסוח של כללים חדשניים של התחדשות, המאפשרים ליישם תוכנית מורכבת זו. יש לברך את חולון על התעוזה של תוכנית זו, שהובלה על ידה. לראשונה בישראל מאושרת תוכנית התחדשות עירונית על מרבית שטח העיר ומייצרת את הוודאות התכנונית והקניינית שכה נדרשת בבואו של השוק לממש את כלי ההתחדשות".
קראו גם:
גם שרת הפנים, איילת שקד, בירכה את חולון לרגל אישור התוכנית. "מדובר בתוכנית ההתחדשות העירונית הגדולה ביותר שאושרה אי פעם", אמרה. "התחדשות עירונית היא המענה החשוב ביותר להתמודדות עם משבר הדיור בישראל ותוכנית כמו זו שאושרה על ידי הוועדה המחוזית היא הדוגמה הטובה ביותר לדרך בה ניתן לקדם חזון זה בעוצמה רבה. 30 אלף יחידות הדיור שיתווספו לעיר בזכות תוכנית זו, יאפשרו להקל על מצוקת הדיור במרכז הארץ, לצד הענקת כלים להתחדשותה הכוללת של חולון לטובת כלל תושביה".