כתבה: עופרי פז.
אחרי מספר שנים שבהן התגוררו בדירה, החליטו בעליה שהגיעה העת לשיפוץ. הם ביקשו להפוך דירה ישנה בבניין מגורים לחלל ייחודי וזוהר שיעורר בנכנסים אליו התפעלות. לשם כך בחרו במעצבים דנה קושמירסקי ואושרי אבירם. השניים מקפידים להשתמש בפרויקטים שלהם בחומרים טבעיים שמתיישנים יפה, וכדי לענות על רצונם הבסיסי של בעלי הבית, הרכיבו קבוצת חומרים שכוללת עץ, מתכת פליז ואבן. ראשית הוכנה תוכנית הריסה במהלכה בוטלה החלוקה המקורית של הדירה. כשהחלל התרוקן והמעצבים ניגשו למלאכת תכנון הדירה מחדש, הם גילו שעליהם להתמודד עם מספר אתגרים מבניים, ובראשם גובהה הנמוך של התקרה. קושמירסקי ואבירם החליטו להימנע מהנמכות תקרה שבהן מוסתרות, בדרך כלל, חלק מהמערכות של הבית. ההחלטה הגורפת הובילה לכך שבדירה הזו הוטמעו כל המערכות בתוך פריטי נגרות.
בעיצוב הדירה נעשה שימוש בחומרים טבעיים שמתיישנים יפה. צילום: עודד סמדרבעיצוב הדירה נעשה שימוש בחומרים טבעיים שמתיישנים יפה. צילום: עודד סמדר
בעיצוב הדירה נעשה שימוש בחומרים טבעיים שמתיישנים יפה. צילום: עודד סמדר
העמודים התומכים והפכו לחלק בלתי נפרד מהעיצוב. צילום: עודד סמדרהעמודים התומכים והפכו לחלק בלתי נפרד מהעיצוב. צילום: עודד סמדר
העמודים התומכים והפכו לחלק בלתי נפרד מהעיצוב. צילום: עודד סמדר
תוכנית החלוקה
חלל הדירה חולק לשניים - האזור הציבורי בקדמת הדירה ובחלק האחורי, המוצנע, מוקמו החדרים הפרטיים. למרות החלוקה, המוטיבים והחומרים שנבחרו מופיעים בכל החלל והם שיוצרים את הקשר בין שני חלקיו.
כבר במבואת הכניסה המרווחת ניתן לראות את השפה העיצובית של הדירה כולה ואת השימוש המגוון שעשו קושמירסקי ואבירם ברמות גימור שונות של החומרים. מהמבואה ניתן לראות חלקים מהסלון ולהציץ לכיוון פינת האוכל. היא מחופה, כמו הדירה כולה, בפרקט מבוקע מפירוק. הוא עשוי מעץ אלון בגוון חום כהה שמעניק חום ותחושה של המשכיות לחלל כולו.
לכתבת סטייל בלבדלכתבת סטייל בלבד
לכתבת סטייל בלבד
לכתבת סטייל בלבדלכתבת סטייל בלבד
לכתבת סטייל בלבד
הנישה וחלקו הפנימי של האי מחופים ברצועות פליז ברחבים משתנים. צילום: עודד סמדרהנישה וחלקו הפנימי של האי מחופים ברצועות פליז ברחבים משתנים. צילום: עודד סמדר
הנישה וחלקו הפנימי של האי מחופים ברצועות פליז ברחבים משתנים. צילום: עודד סמדר
המבואה עצמה תוכננה כריבוע סימטרי, הקירות בה עטופים בחיפוי קיר צבוע בגוון גרייז' המטשטש את הדלתות שמוטמעות במבואה, האחת מובילה לחדר שירות והשנייה לשירותי האורחים.
כדי להוסיף לניקיון העיצובי המאופק מימד תנועתי, יצרו המעצבים דוגמה לינארית גרפית שמיושמת על מגוון חומרים שחוזרים בדירה – יריעות עץ, מראות ומתכת – באופן שמדגיש את המרקמים השונים של כל חומר. המפגש בין האור, הטבעי והמלאכותי, לבין הדוגמה שעוצבה על ידם, יוצרת בחלל משחקי אור וצל, שמשתנים לאורך היום. כבר במבואה מופיעה הדוגמה שנחתכה על גבי חיפוי הקיר באמצעות לייזר. היא חוזרת על עצמה שוב כחריטה על מראה בגימור ברונזה, שמחפה שידה מרחפת המלווה את פינת האוכל.
השידה מחברת בין שני עמודים תומכים שנמצאים ממול לדלת הכניסה. ריבוי העמודים היה אתגר נוסף שאיתו התמודדו המעצבים במהלך התכנון. בחלק מהפעמים הם בחרו להסתיר את העמודים ובחלק מהפעמים, כמו במקרה הזה, הם הפכו אותם לחלק מהעיצוב.
גם בסלון "גויסו" העמודים התומכים והפכו לחלק בלתי נפרד מהעיצוב. בשלב תכנון הריהוט, כשהמעצבים נדרשו להתמודד עם מיקומם, הפך העמוד שקרוב לחלון עוגן לשתי ספות שתוכננו ללא ידית, ומוקמו בסמוך לו. כיסא וספה נוספים סודרו סביב שולחן עם משטח זכוכית, היושב על שטיח ממשי.
כדי להפריד בין החלל הציבורי של הדירה לחלקה הפרטי, תוכננה מחיצה שעוצבה כאלמנט גושי תלת מימדי, והיא מופרדת ומובחנת מהחלקים הציבוריים והפרטיים. המחיצה עובתה כך שהיא תוכל לספק מענה לאחסון משני צדדיה, מוסתרות בה מערכות טכניות שונות ובר ביתי והיא גם משמשת כבסיס לתליית מסך הטלוויזיה.
ווילון שמסתיים באמרה שחורה ש"נחה" על הרצפה יוצר אשלייה של גובה בחלל. צילום: עודד סמדרווילון שמסתיים באמרה שחורה ש"נחה" על הרצפה יוצר אשלייה של גובה בחלל. צילום: עודד סמדר
ווילון שמסתיים באמרה שחורה ש"נחה" על הרצפה יוצר אשלייה של גובה בחלל. צילום: עודד סמדר
מוטיב חוזר
החלק שפונה כלפי הסלון חופה בעץ צבוע עם הגריד הגרפי שחוזר כמוטיב, ומסתיר מאחוריו בר משקאות. החלק הפנימי של הקיר חופה במתכת שנצבעה בשחור הנראית כמו פח גלי, שמשמשת כרקע למסך הטלוויזיה. על גבי הרצפה הותקנה יריעה מברזל שחור מבריק שעליו מונחת קומפוזיציה של נרות בגדלים משתנים, פרפראזה על מוטיב הקמין.
המטבח ממוקם מול הסלון והוא כולל שני צירים מקבילים. האלמנט הבולט בו הוא נישה שתוכננה במרכזו של קיר ארונות גבוהים שצבועים בגוון גרפיט. הנישה כוללת משטח עבודה, כיור וכיריים, והיא מחופה ברצועות פליז ברחבים משתנים. היא משמשת כבסיס שעליו נתלו מדף וארון אחסון שבחזיתו נחרצה הדוגמה הגרפית. חלקו החיצוני של האי, שפונה לכיוון הסלון, מחופה גם הוא ביריעות פליז.
החלק הציבורי כולו עטוף בווילון שמסתיים באמרה שחורה ש"נחה" על הרצפה ומטשטשת את גובהו האמיתי של החלל, זוהי אחת מהדרכים שבהן יצרו המעצבים אשליית גובה בדירה.
חיפוי הפרקט ממשיך גם בחדר הרחצה. צילום: עודד סמדרחיפוי הפרקט ממשיך גם בחדר הרחצה. צילום: עודד סמדר
חיפוי הפרקט ממשיך גם בחדר הרחצה. צילום: עודד סמדר
הקירות מחופים באבן שחורה עם גידים לבנים, ארון הרחצה מחופה במתכת בגימור גלי. צילום: עודד סמדרהקירות מחופים באבן שחורה עם גידים לבנים, ארון הרחצה מחופה במתכת בגימור גלי. צילום: עודד סמדר
הקירות מחופים באבן שחורה עם גידים לבנים, ארון הרחצה מחופה במתכת בגימור גלי. צילום: עודד סמדר
יחידת ההורים כוללת גם אזור אחסון ואזור רחצה. הכניסה אליה מסתירה את אזור השינה וגורמת לתחושה מקסימאלית של פרטיות, בשעה שהקשר העיצובי לחלק הציבורי של הדירה נשמר באמצעות שימוש במוטיבים חוזרים, למשל ארון הבגדים שמחופה בעץ צבוע עם המוטיב הגרפי ומנורות קריאה שחצובות בתוך מדפים מפליז. במסדרון שמוביל לחדר הרחצה הורכב ארון בגדים שחופה במראה כהה, המעצימה את תחושת הגודל והמרחב.
חיפוי הפרקט ממשיך גם בחדר הרחצה ואילו הקירות מחופים באבן שחורה עם גידים לבנים, ארון הרחצה מחופה במתכת בגימור גלי.
הדירה מופיעה בספרה החדש של העיתונאית שרון היבש "הספר הישראלי לעיצוב הבית. תכנון והשראה". הספר כולל עשרות בתים שתוכננו ועוצבו על ידי האדריכלים ומעצבי הפנים המובילים בישראל ויש בו מאות תמונות שמציגות תפישות אדריכליות ועיצוביות מגוונות. איסוף הבתים והבחירה בהם מעניקים לקוראים אוסף עשיר, אצור וערוך שכולו השראה. בספר תוכלו ליהנות מרעיונות חדשים, מדוגמאות לשימוש בחומרים מתקדמים, משילובים מפתיעים ומפתרונות יצירתיים שנוגעים לתכנון ועיצוב הבית.
פרסום ראשוני: 07:30 , 14.01.20