פרויקט תמ"א גדול בשישה בניינים ברחוב הציונות 29-39, בשכונת ותיקים בחולון, יצא לדרך כבר לפני יותר מעשר שנים. הכל היה נראה טוב, עד שהתחילו הצרות.
3 צפייה בגלריה
הבניין ברחוב הציונות בחולון
הבניין ברחוב הציונות בחולון
הבניין ברחוב הציונות בחולון
(צילום: באדיבות הדיירים)

לאחרונה הפרויט העצום נכנס לחדלות פרעון. משמע, כל בעלי הדירות צריכים למצוא יזם חדש שייקח את המיזם מנקודה זו ועד להשלמת הבנייה.

פרויקט התמ"א בחולון הסתבך


מי שלקח על עצמו את מיזם הקמת הפרויקט של 96 הדירות ברחוב הציונות הוא אבי וקס, בעלי חברת "שדרה ירוקה". כבר בשנת 2012, החברה בבעלותו יצרה קשר עם בעלי הדירות הוותיקים בבנייני המגורים, והוא אף הצליח לקבל אישור מהוועדה המקומית בחולון להגשים את החזון ולחזק את הבניינים הקיימים, תוך שהוא מוסיף עוד 72 דירות חדשות לפרוייקט.

קראו גם:

בשנת 2018, החלה עבודת ההקמה הראשונית, לאחר שהחברה קיבלה הלוואה פרטית ראשונית מחברת א.א. קמה. החברה שמימנה סייעה גם היא לשווק את הדירות החדשות, חלקן בהנחה וחלקן תמורת הסכמי הלוואה של 7% - כלומר הרוכש "מלווה" כסף מן החברה לצורך התשלום, ועל כן מקבל הנחה משמעותית. הצרות החלו, כאשר הרוכשים לא קיבלו ערבות מכר, אלא הערת אזהרה בטאבו בלבד.
אט-אט קופת המיזם החלה להתרוקן, והפרוייקט החל להיכנס לקשיים. הדיירים הוותיקים הבינו שהם לא יראו את דירותיהם החדשות בזמן הקרוב. ראוי לציין שמרבית הדיירים הם בני הגיל השלישי עם בריאות רופפת ועדיין גרים במתחם הבניינים המטים ליפול (חלק מן הבניינים המקוריים בני 70 שנה ש.ש.), ולחלק מהבניינים אף הגיעו התראות על "מבנה מסוכן" מטעם עיריית חולון.

3 צפייה בגלריה
אתרי הבנייה בבת ים מושבתים
אתרי הבנייה בבת ים מושבתים
הפרויקט הסתבך
(צילום המחשה: canva)

התביעות ופסק הדין


משנת 2019 ועד היום, מספר תביעות הוגשו נגד "שדרה ירוקה" בבית המשפט המחוזי בתל אביב. חלק מן התביעות נעשו על ידי הדיירים הוותיקים בבניינים, חלק אחר על ידי רוכשי הדירות החדשות ואף תביעה אחת על ידי החברה המלווה, א.א. קמה. בכל התביעות היה מכנה משותף: למנות כונס נכסים לצורך השלמת המיזם, וזאת לאחר שרוכשי הדירות טענו כי לא יוכלו להמשיך לשלם מכיסם את התמורה לערך הדירות.
בסוף דצמבר 2023, החליטה השופטת איריס לושי עבודי מבית המשפט המחוזי בתל אביב למנות את עו"ד מור נרדיה לכונס הנכסים. מבדיקה שנערכה לפני עשרה חודשים לערך, נראה כי 80% מן העבודות כבר בוצעו, ונותרו רק שש דירות שטרם נמכרו. במרץ 2024, נרדיה מונה רשמית למפרק של חברת "שדרה ירוקה", ובמסגרת תפקידו עליו לפקח על תיקון ליקויי הבנייה במיזם, תוך שהוא מאפשר לדיירים לשהות בבניינים, ובמקביל לדאוג להסיר את ההכרזה עליהם כ-"מבנה מסוכן".

3 צפייה בגלריה
נדל"ן דירה
נדל"ן דירה
הרוכשים ישלמו יותר
(צילום המחשה: shutterstock)

הרוכשים ישלמו יותר


באוקטובר 2024, התבצע גישור מול נשיא בית המשפט המחוזי בדימוס, איתן אורנשטיין, שם הוחלט כי המיזם ייצא למכרז ויימכר ליזם חדש. משמע, יצטרכו למצוא מקורות כספיים חדשים לחידוש הבנייה, ובמקביל תבוטל מכירת הדירות ל-18 רוכשים שחתמו על הסכמי הלוואה בתמורה להערת אזהרה.
עוד הוחלט כי היזם יוכל למכור את 18 הדירות – בנוסף לשש הדירות שטרם נמכרו, כמו גם לקבל את שארית הכספים שנותרו לשלם מ-48 רוכשי הדירות שקנו את הדירות כדין. בנוסף, כל רוכש יוסיף עוד 175,000 שקל למחיר הדירה המקורי.
לקראת פסק הדין אף השתתף אבי וקס, הבעלים של "שדרה ירוקה", שאמר: "כדאי להמשיך בדרך של הנאמן, להביא יזם שיש לו יכולת, שנותן פיצוי כזה שהרוכשים לא ייפגעו מבחינה כספית... אני שצופה מהבית שלי על הפרויקט הזה כבר שש שנים, ומעורב בו מעל עשר שנים, הייתי רוצה שהפרויקט יסתיים ושהאנשים האלה יתחילו לחייך".
השופטת לושי עבודי אישרה את המתווה, ובימים האחרונים פורסם מכרז יזמים למכירת הפרויקט.