תוכנית הבינוי ח/2024 בחולון, שנועדה לקדם התחדשות עירונית בעיר, עדיין לא אושרה, אך תוכניות רבות מופקדות בהשראתה, בזמן שתושבים וקבלנים טוענים כי היא למעשה מונעת מפרויקטים לצאת את הפועל והופכת אותם ללא כדאיים כלכלית. "יזם שייקח על עצמו פרויקט ייאלץ לשלם עליו מכיסו מיליוני שקלים, אין כאן טיפת רווח".
1 צפייה בגלריה
(שדרת המגדלים בפנחס אילון, חולון| צילום המחשה: קובי קואנקס)
בשנת 2019 הוחלט בעיריית חולון לעצור את העבודות על תוכנית ח/2030 להתחדשות עירונית ובמקומה לקדם את התוכנית החדשה ח/2024, כדי ליצור בסיס ארוך טווח יותר להתחדשות.
בימים אלה צוותי אגף ההנדסה עדיין עמלים על התוכנית, אך במקביל מופקדות תוכניות בהשראתה, לדוגמה תוכנית ההתחדשות במתחם החצב־התותחנים בשכונת תל גיבורים, שהוועדה המקומית לתכנון ובנייה אישרה להפקדה בחודש שעבר, וגם תוכנית ח/619, שכבר הופקדה, ומטרתה לשמור על איכות החיים העירונית לצד הגידול באוכלוסייה.
אך בזמן שהתוכנית כבר קורמת עור וגידים בשטח, נראה כי דווקא מי שצריכים להתמודד עימה, תושבים וקבלנים, מציגים לא מעט התנגדויות למהלך.
קראו גם:
בהתנגדות לתוכנית הכוללת להתחדשות עירונית בחולון - ח/619, שנשלחה באמצעות עו"ד משה רז ממשרד רז-כהן פרשקר ושות', טוענים דיירי מתחם כיכר השבעה כי התוכנית במצבה הנוכחי איננה רווחית ועל כן אף יזם או קבלן לא מוכן לעסוק בה.
לטענתם, זכויות הבנייה של המתחם, שכולל את הבניינים ברחובות ז'בוטינסקי 15-13 וחנקין 24-22, פוגעות ב־84 משפחות שכבר שנים רבות חולמות על שדרוג בתיהן.
על פי ההתנגדות, העירייה לא הקצתה מספיק זכויות בנייה כדי לאפשר התחדשות. כך, לדוגמה, על פי חוות דעת שמאית שצורפה להתנגדות, הרווח היזמי של התוכנית הוא שלילי ועומד על מינוס 22 אחוז, והמשמעות היא שאף יזם לא ייקח על עצמו את הפרויקט.
עיקר הטענה הוא שעל הבניינים שגובהם נע בין שלוש לארבע קומות, עיריית חולון מאשרת להקים בניינים חדשים בגובה שבע קומות בלבד.
הם סבורים כי העירייה צריכה לאפשר בנייה של בניינים גבוהים יותר, טענה שגם יו"ר לשכת הקבלנים בחולון, רוני מזרחי, שותף לה.
"האבסורד הגדול הוא בכך שלעיריית חולון אין כל הסבר סביר לכך, מלבד העובדה שאיננה מצדדת בבנייה לגובה. לא הועילו עד כה דוחות של שמאים מהימנים שהצביעו על כך שהיזמים יפסידו באופן זה כ־20 אחוזים על הפרויקט, זאת במקום שירוויחו, ושהדיירים הוותיקים ייאלצו לשלם היטל השבחה כדי שהפרויקט יהיה כלכלי ליזמים.
"על פי כל החישובים אפשר לבנות במתחם אגרובנק מגדלים בני 18 קומות, מה שיהיה כדאי וכלכלי גם ליזמים וגם לדיירים הוותיקים. על פי כל המדדים האפשריים, הבנייה לגובה לא רק שלא תפגע במרקם העירוני, אלא גם תקטין את הצפיפות באותה משבצת קרקע קטנה, ותתרום רבות לעיר ולאיכות החיים של התושבים בשכונה החדשה".
לטענת מזרחי, ההחלטה פוגעת באזורים נוספים בעיר. "תסמונת ההתעקשות להערים קשיים ולהפוך את ההתחדשות העירונית בחולון לבלתי אפשרית בפועל, מתרחשת גם במתחמים נוספים בעיר המיועדים להתחדשות עירונית, דוגמת מתחם חנקין־קדושי ברגן בלזן שבמרכז העיר, שם ממוקמים 12 בנייני שיכון ותיקים הכוללים 213 דירות, ובשל התעקשות העירייה על מכפיל נמוך, שמאים מצאו כי כל יזם שיקדם את התוכנית, יפסיד לפחות שישה אחוזים וחצי. כך גם בשכונת ג'סי כהן שבדרום העיר, שם עיריית חולון מסרבת להעניק ליזמים מכפיל של ארבע וחצי דירות חדשות לכל דירה ישנה שתיהרס, מה שתוקע את התוכניות".
לדברי עורך הדין רז-כהן, “התנהלות עיריית חולון אינה מובנת לנו. בשיחות שקיימנו עם גורמי העירייה, גם הם הסכימו שהתוכנית לא כלכלית, אך טענו כי לא ניתן לוותר על מגבלת הגובה, גם אם בסופו של דבר לא תהיה התחדשות כלל. בעיר שבה רק לפני מספר חודשים כמעט שארע אסון כבד, כאשר חייהם של עשרות ניצלו בנס – גישה שכזו אינה מובנת ואינה מקובלת". על מנת לסייע לתושבים להבין את עקרונותיה של התוכנית החדשה, מתכנן עו"ד רז-כהן לקיים כנס תושבים בעוד כשלושה שבועות, ביום רביעי, ה-23.2, באודיטוריום המדיטק בעיר.
מעיריית חולון נמסר: "ההתנגדות מוכרת בעיריית חולון שכן היא הוגשה במסגרת ההתנגדות לתוכנית ההתחדשות שקידמה העירייה. התנגדות זו תידון בהתאם לחוק בוועדה המחוזית אשר בסמכותה לאשר את התוכנית, והוועדה המקומית תתייחס לטענות במסגרת זו. לפיכך, אין זה ראוי לדון בהתנגדות לתוכנית בתקשורת".
כל העדכונים - חדשות חולון