הודעת הפיטורין הזו הממה את עולם התרבות של חולון והארץ כולה. אילן סביר (61) הוא אחד הבובנאים המפורסמים ביותר בישראל. הוא החל את דרכו בשנת 1985 בתיאטרון 'בבואה', שימש כבובנאי ראשי בסדרה 'החרצופים', השתתף באינספור תוכניות בערוצי הילדים בטלוויזיה, 'בחצר של פופיק' בטלוויזיה החינוכית, הפעיל את הבובה 'פיליס' בפרויקט מתנות קטנות של נעם חורב ורמי קלינשטיין, הדריך את כוכבי הגרסה הישראלית של המחזמר זוכה פרס הטוני 'אבניו קיו' בישראל ועוד עוד.
בשנת 2004, לפני 20 שנה, התמנה למנהלו האמנותי של הפסטיבל הבינלאומי לתיאטרון בובות בחולון והוא נושא בתפקיד עד היום, שנתיים לאחר מכן אף התמנה למנהל האמנותי והכללי של המרכז לתיאטרון בובות בחולון והוא נושא בתפקיד עד היום, אבל רק לעוד חודש. בתדהמה רבה הוא קיבל לאחרונה הודעה על שימוע לפני פיטורים והחלטה דרמטית של העירייה: לסגור את המרכז לתיאטרון בעיר.
הודעת הפיטורים. "אפילו את המנקה פיטרו"
"לפני קצת פחות מחודש התקבל מייל ממנכ"ל העירייה לתאגיד העירוני שאליו אני שייך, שם נכתב: 'נא להיערך לסגירת תיאטרון הבובות' בעוד חודשיים מהיום", מספר השבוע סביר ל"מיינט חולון", "היינו בשוק. אף אחד לא דיבר איתנו, לא נאמר לנו לפני כן בעל פה ובכתב ולו מילה אחת קודם לכן. יש לנו אלפי התחייבויות ובתי ספר שצריכים לבקר במקום עד סוף יוני. פנינו חזרה וביקשנו להאריך את מועד הסגירה עד לאחר כל ההתחייבויות, אבל לאחר יומיים הגיע מייל נוסף ממנכ"ל העירייה (שכבר סיים את תפקידו מאז): 'לא ניתן, שי מתעקש'". (מתכוון לשי קינן, ראש העירייה, ש.ש.).
בשבוע שעבר נערך לאילן סביר שימוע, והודיעו לו כי יסיים בקרוב את תפקידו לפני תנאי החוזה שלו. לאחריו זומנו כל 18 אנשי הצוות שעובדים במקום (חמישה במשרה מלאה והשאר מדריכות ומורות). "אפילו את המנקה פיטרו", מספר אילן, "כלומר אנחנו בפעילות מלאה עד 31 בינואר, וצריכים למסור את המפתחות במהלך פברואר".
אתם אמורים לפנות הכל מהמוזיאון?
"זהו מוזיאון שמתפרש על פני 230 מ"ר, ויש בו כיום תצוגה של 318 בובות, ובארכיון עוד כ-4,000 פריטים, כמו כתבים נדירים, מחזות ועוד. כלומר צריך לפנות הכל ולהשאיר אולם ריק. אנחנו היום עוסקים מצד אחד בתפעול השוטף מול כל ההתחייבויות שלנו, ומצד אחר בלוגיסטיקה של הפירוק. תורמים עשירים שנתנו לנו חלק מהפריטים – כבר הודיעו לנו שרוצים אותם חזרה, ולכן הכל מתחיל להתפרק. יש פה 30 שנה של מיצגים וזיכרונות וזה לא פשוט בכלל".
הסיפור העצוב של סגירת המרכז לתיאטרון בובות בחולון, אילן סביר מדבר:
החשש מהעתיד. "אני במצב בלתי אפשרי"
קיבלת פניות מעיריות אחרות?
"יש הרבה דיבורים, אבל בזה זה נגמר... הרבה רשויות גדולות וקטנות פנו אליי, והביעו זעזוע מהמהלך, רק מעטים הציעו עזרה. גם אם יימצא מקום אחר, ונכון לעכשיו לא קיים כזה מקום, אנחנו בלחץ זמן אדיר של חודש בלבד מול לוח הזמנים של הפירוק. כלומר, צריך לנהל את המקום כבשיגרה, גם לפרק הכל, וגם לנהל דיבורים על הקמה מחדש. הכל לוקח זמן, וכרגע אין שום דבר קונקרטי".
היו טענות שלא מגיעים מספיק אנשים למקום – וזו סיבת הסגירה.
"זה לא נכון, עובדתית. הוא (ראש העיר, ש.ש.) טוען שגם היינו גרעוניים – וזה גם לא נכון. היו טענות שנעשו דיבורים עם גורמים לגבי המצב – אבל אף אחד לא דיבר איתי או עם אף גורם מהצוות. כלומר כל השמועות לא נכונות. היינו במצב טוב, וזו לא סיבת הסגירה".
היו שיחות לחבר אתכם לתיאטרון חולון והמדיטק?
"אנחנו לא שייכים למדיטק - גם לא מנהלתית, ובעבר היה איזשהו דיבור להעביר אותנו לשם – לא יודע אם פיזית או מנהלתית, אבל הבנתי שזה לא יוצא בסוף. אני לא מכיר את אודליה פרידמן שנכנסה לאחרונה כמנכ"לית שם, וגם לא מכיר את ראש העיר. הבנתי שאין גם תוכנית אסטרטגית משהו לעשות עם המוזיאון – ואני ניזון רק מהתקשורת, כי פשוט אף אחד לא דיבר איתנו".
עוד באותו נושא:
לסביר יש עוד כמה שנים לקראת הפנסיה והוא מודאג מאוד מהיעדר הפרנסה. "אני במצב בלתי אפשרי, מפחיד לצאת לאבטלה בגיל כזה. החיים שלנו לא הכשירו אותנו לסגירת מוסדות תרבות ואוספים – ואני יחד עם כל העובדים בפאניקה. הלחץ לפרק את הכל ממלא אותנו, והפנים שלנו עכשיו בחג החנוכה שמתחיל ולקבל את כל הילדים והמשפחות שיגיעו. אנחנו לא יודעים איך להתמודד עם זה. מלא אנשים מתקשרים וכולם עם רצון טוב, הניחומים זה בהחלט מחמם את הלב, נעים לשמוע את כולם, ואולי באחת העצות משהו יהיה חשוב ויעזור. אבל זהו... עוד רגע עולה החשיכה".
חולון. עיר בלי תרבות
תקציב עיריית חולון עבר בשבוע שעבר ברוב קולות במועצת העיר, וכולל קיצוץ דרמטי במוזיאון הילדים, מוזיאון העיצוב ותיאטרון חולון. רצף ההחלטות של ראש העירייה, שי קינן, מוחק את המיתוג של חולון כ'עיר הילדים', עת נסגרים אינספור מוסדות תרבות, חינוך ובידור, ובין השאר גם מוזיאון הקומיקס, תנועת הנוער חצ"ב, תקציב הלהקות העירוניות אשר קוצץ ל-0 שקלים, רשת קהילה ופנאי (רשת המתנ"סים העירוניים) מקוצצת ב-50 אחוז, וזאת לצד נעילת דלתותיהם של מוזיאון חוסמסה המתאר את סיפורו של ארגון ההגנה בחולון, מוזיאון הרצפלד לתולדות חולון, וכמובן גם המוזיאון לתיאטרון בובות.