בעל מאפייה מוכרת במרכז חולון הצהיר כמדי שנה למס הכנסה על הרווחים שלו. הוא לא תיאר לעצמו שמס הכנסה יחליטו לעשות ביקורת פתע, ויגלו מה עומד מאחורי "הפיתות הכבדות" שלו.
בחולון יש לא מעט מאפיות וקונדיטוריות, וכל אחת מהן מנסה לבלוט ביחס לאחרות, אבל המשותף לכולן: כל אחת מהן מחויבת לדווח פעם בשנה על הכנסות, הוצאות ורווחים. כאשר במס הכנסה לרוב בודקים דיווחים חריגים ויוצאי דופן, כמו למשל טעויות או ניסיונות להעלים מס. הנורה האדומה נדלקה במס הכנסה כאשר הבינו שיש בעל מאפיה מוכרת במרכז חולון שמייצר פיתות שהן לכאורה כבדות יותר מרגיל.
קראו גם:
לפי המקובל בענף המאפיות הפרטיות, חומרי הגלם צריכים לעלות כ-28% מההכנסות, ולכן הרווח הגולמי לכל פיתה צריך להיות בערך 72% (זה כמובן לא רווח נקי למאפייה, כי אחרי זה צריך לשלם שכירות, ארנונה, שכר עובדים, חשמל ועוד. ש.ש).
אלא שבעל המאפייה בחולון טען בתצהיר למס הכנסה שעלויות חומרי הגלם עלו ועלו בשנים האחרונות, ולפי הדו"ח שהגיש בשנת 2012 חומרי הגלם עלו 50%, בשנת 2013 עלו 55%, בשנת 2014 עלו 56% וכן הלאה. בגלל הפערים, החליטה רשות המיסים לפתוח בבדיקה מעמיקה יותר של הדיווחים שלו.
במהלך מסכת ערעורים, טען בעלי המאפייה, כי מחיר פיתה במאפייה עומד על 48 אגורות. הוא אף פירט את המתכון המדויק להכנת הפיתות: שק קמח במשקל 30 ק"ג, 15 ליטר מים, 2 ק"ג סוכר, 2 ק"ג מלח, 500 גרם שמרים ועוד 250 גרם שמרים נוספים. לדבריו, מתכון זה מניב בין 220 ל-230 פיתות, כשכל אחת מהן שוקלת 150 גרם, ובסך הכול הוא מייצר כ-8,500 פיתות ביום.
אלא שבסוף ינואר 2016, ערך מס הכנסה ביקורת פתע במאפייה בליווי כלכלן, ונמצאו חמישה סוגי מאפים: פיתות גדולות (לשימוש בפלאפל), בינוניות (לשיפודים), קטנות (לשווארמה), פיתות ביס ולאפות.
הבדיקה העלתה כי משקל הפיתות השונות כמעט זהה, אך פיתות ביס לא נמצאו כלל, וכמות הלאפות הייתה מועטה. עוד נמצא כי משקל הבצק לפני האפייה עמד על 104 גרם, ואילו לאחר האפייה משקלן הממוצע של הפיתות עמד על 95.267 גרם. לאור זאת, בעל המאפיה קיבל הודעה על פסילת ספרים, מה שמכונה "לא ניהל את מערכת החשבונות שלו בהתאם להוראות מס הכנסה".
מס הכנסה הוציא לו עדכון תשלום, ואף חייב אותו לשלם קרן מס בסכום כולל של 1,021,468 שקל.
בעקבות זאת, הגיש האופה ערעור לבית המשפט. המשפט התארך נדחה והתגלגל לאורך השנים, אבל החודש (כן, 9 שנים אחרי הביקורת הראשונית), הגיעה ההכרעה. השופט אביגדור דורות מבית המשפט המחוזי בירושלים, פסק כי הוא דוחה את הערעור של בעל המאפייה, וחייב אותו לשלם את הסכום שנקוב בשומה, ובנוסף 25 אלף שקלים נוספים בגין הוצאת המדינה. בחישוב זריז, הפיתות הכבדות עלו לו יותר ממיליון שקל.