מדי שנה מתמעטים שורדי שואה, והעדות החיה לזוועות הנאצים הולכת ומצטמצמת. כדי להתכונן ליום שבו לא יהיה מי שייספר, ייפתח ב־1 בפברואר ב"בית להיות" מטעם רשת קהילה ופנאי, קורס שיכשיר את צאצאי הניצולים לספר את הסיפור של משפחתם.
"לראשונה בחולון נפתח קורס שמכשיר את בני הדור השני והשלישי לבנות את הסיפור המשפחתי ולתת עדות במקום ההורים", אומר חן שובל, מנהל "בית להיות". "מאחר ואנחנו מגיעים לשלבים האחרונים שבהם עוד יש נותני עדות, האחריות על ההמשכיות עוברת הלאה".
1 צפייה בגלריה
קורן־קטן ושובל בבית להיות
קורן־קטן ושובל בבית להיות
קורן־קטן ושובל בבית להיות
(צילום: קובי קואנקס)
קראו גם:
מטרת הקורס, לדברי שובל, היא לייצר לכל אחד מבני הדור השני והשלישי הרצאה מוכנה. "עד עכשיו שורדי השואה סיפרו את סיפורם, עכשיו דור ההמשך צריך ללמוד איך עושים את זה. רק הם יוכלו להמשיך את השליחות".
"יש לי סיפור משפחתי מעניין אבל אני לא יודעת את פרטיו", אומרת טלי קורן-קטן, מנהלת תחום ההדרכה והחינוך ב"בית להיות", "אני מכירה שבבי מידע שאני מנסה להמשיך ולגלות, אבל זה מאוד קשה. ההורים שלי לא בחיים ואין לי את מי לשאול. האנשים שנרשמים לקורס ־ לחלקם חסר מידע, אחרים לא יודעים איך לכתוב, לספר ולהעביר את הדברים. אנחנו ניתן להם כלים לחיפוש, להזנת המידע, לכתיבת החומר ואז להעברתו בצורה שמחוברת לתקופה. בני הדור השני והשלישי הם הגחלת. אנחנו מאבדים את השורדים וחייבים לייצר להם המשכיות".
"בני הדור השני תמיד היו בצל", אומר שובל. "הפוקוס היה על השורדים, שלא דיברו הרבה עם הילדים שלהם. הם התחילו לדבר רק עם הנכדים. הדור השני, שבעבר נותר בצד, מקבל היום את הפוקוס. אנחנו עוזרים לו להתמודד עם המורכבויות הפסיכולוגיות והחברתיות שכרוכות בכך".
"בית להיות" הוא מרכז חינוכי שמהווה בית חם וקהילתי לשורדי השואה החולונים, וגם נותן במה לסיפורים האישיים שלהם. בשנתיים האחרונות מספר נותני העדות הצטמצם משמעותית וכמחציתם נפטרו. ב"בית להיות" ניצלו את פסק הזמן שכפתה הקורונה לטובת בניית "העידן החדש של החינוך לשואה" ויצירת "תוכניות שמותאמות לנקודת הזמן הקריטית שאליה הגענו", אומרת קורן-קטן.
תו ירוק, טלאי צהוב: ביום חמישי הקרוב, ה-27 בינואר, יום השואה הבינלאומי, יועבר מטעם "בית להיות" כנס וירטואלי בסימן "זיכרון אל מול הכחשה: השואה ככלי משחק". "הכוונה היא לשימוש שעושים בשואה בביטויים יומיומיים", אומר שובל, "למשל, בהשוואה בין התו הירוק לטלאי הצהוב, או כשצועקים במשחקי כדורגל 'נאצים'. השימוש המילולי הזה בשואה הוא זילות שמוביל להכחשתה על ידי הדור הצעיר, שלא מבין את משמעותה".
כל העדכונים - חדשות חולון