לפני כחודש בלבד אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב את הרחבת כפר הנוער, ולהוסיף מאות אלפי מ"ר לטובת מיזמי נדל"ן חינוכי, אלא שעתה משרד האוצר עומד להקפיא ואף לבטל את התוכנית.
2 צפייה בגלריה
(מקווה ישראל | צילום: קובי קואנקס)

המרכז החינוכי מקווה ישראל נפרש על פני 3,300 דונם, החל מצפון חולון ועד לשכונת הארגזים אשר בתל אביב. בשטח כיום פועלים שבעה בתי ספר, שתי פנימיות, חמישה גני ילדים, מכינה קדם צבאית ועוד.

קראו גם:

רק לפני חודש, הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב אישרה את הרחבת כפר הנוער, כאשר התוכנית החדשה אמורה להוסיף למקווה ישראל כ-216,000 מ"ר, ומרכזת את הפיתוח בעיקר בחלקו הדרומי של בית הספר: 80 אלף מ"ר נוספים עבור מוסדות חינוך - במטרה להגדיל את מספר הלומדים במקום מכ-2,000 כיום לכ-5,000. עוד מוסיפה התוכנית המאושרת כ-93.4 אלף מ"ר עבור מבני מעבדות ומחקר.

מגדלים במקום שדות?


אלא שבתוכנית האופטימיות יש מסמר ביורוקרטי. במסגרת התוכנית הכלכלית של משרד האוצר לשנת 2025, מוזכר בין השאר סעיף המציג את התוכנית דווקא לצמצם את שטח כפר הנוער מקווה ישראל הנמצא על הגבול בין חולון, אזור ותל אביב, וזאת לטובת הקמת מספר מיזמי נדל"ן ציבוריים.
בחוק ההסדרים החדש של משרד האוצר נכתב: "בהתאם לעקרונות ההסכם, לתקן את חוק בית הספר החקלאי מקווה ישראל, כך שיצומצם שטח כפר הנוער והשימוש בו, וזאת לצורך פיתוח האזור והגדלה משמעותית של היצע הדירות בלב אזורי הביקוש".

2 צפייה בגלריה
מקווה ישראל
מקווה ישראל
מקווה ישראל
(צילום: תומי הרפז)

לא רק זאת, אלא חוק "מקווה ישראל" משנת 1976, קובע בסעיף 4א, כי אסור לשנות את ייעוד הכפר: "המקרקעין מיועדים לשימוש בית הספר, ואין לשנות את ייעודם זה, אלא לפי יוזמת שר ובאישור שרי החינוך והתרבות, החקלאות והפנים, ועדה משותפת של ועדת החינוך והתרבות ו־ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת".
כלומר, השינוי החוק חייב לקבל את הסכמתם של לא מעט גורמים בכנסת ובממשלה, לצד עמותת כל ישראל חברים וחברת "מקווה ישראל כל ישראל חברים" המפעילות את המקום.
ממקווה ישראל נמסר בתגובה: "אין לסעיף מסוג זה מקום בחוק ההסדרים, ואנו מאמינים כי בסופו של יום ממשלת ישראל תוריד אותו מסדר היום ומהתוכנית הכלכלית".
ממשרד האוצר טרם נמסרה תגובה.