התערוכה "אזהרת צפייה ־ קומיקס ישראלי לפני עידן הפוליטיקלי קורקט" מציגה: יצירות קומיקס וקריקטורות שהתפרסמו בישראל מ-1950 ועד תחילת העשור הקודם. התערוכה חושפת איך הנורמות השתנו, אילו תהליכים חברתיים ותרבותיים עברנו ומה שינתה מהפכת מי-טו.
3 צפייה בגלריה
מערכת שעות ביומן זבנג
מערכת שעות ביומן זבנג
מערכת שעות ביומן זבנג
( איור: אורי פינק, 1991, הוצאת מודן)
התערוכה מציגה "חומרים אסורים" במונחי המאה ה-21, כאלה שלא היו עוברים את את הצנזורה הליברלית של 2022 דוגמת סקסיזם, גבריות רעילה, גזענות, הומופוביה, שמנופוביה, עליונות לבנה ודימוי גוף שלילי. התערוכה פותחת לדיון את אחד הנושאים התרבותיים הבוערים ביותר של התקופה.
קראו גם:
"קומיקס וקריקטורה הם כלים מוצלחים במיוחד לבחון באמצעותם את השינויים שחלו בחברה ובתרבות שלנו", אומרת מיה דבש, האוצרת הראשית של מוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס. "הם מאפשרים לנו להתבונן במה שנותר כפי שהיה, ללא שינוי כמעט, ולבחון בעין ביקורתית את השינויים שחלו בעשורים האחרונים בנורמות החברתיות שלנו".
3 צפייה בגלריה
איך אתיופית מתאפרת
איך אתיופית מתאפרת
איך אתיופית מתאפרת
( איור: זאב אנגלמאיר, ידיעות אחרונות, 2001)
"ישראל, כמו תמיד, משתרכת מעט מאחור בכל הנוגע לנימוסים והליכות, אבל גם בארץ, כמו בכל העולם המערבי, משטרת התקינות הפוליטית משנה את חוקי המשחק", אומרת האוצרת מאיה בקר. "בספרות, בקולנוע, באקדמיה, בתקשורת, בפוליטיקה – כמעט בכל תחומי החיים והיצירה נדרשים בשנים האחרונות לרענן את השפה, את עולם הדימויים ואת המסרים. בזכות השילוב הייחודי בין טקסט לדימוי חזותי, קומיקס וקריקטורה הם כלים מוצלחים במיוחד לבחון באמצעותם את השינוי.
מבעד ליצירות קומיקס וקריקטורות שהתפרסמו בישראל מ-1950 ועד תחילת העשור הקודם, התערוכה מציגה את הנורמות ואת התהליכים החברתיים והתרבותיים שעברו שינוי.
"היום, פוסט מהפכת מי-טו, כשסופרמן יוצא מהארון ומיס מארוול היא מוסלמית ממוצא פקיסטני, קשה לדמיין עולם שבו חבורת ילדים עבריים נקלעת לאי שורץ כושים אוכלי אדם ; הברווז של דודו גבע, מטרידן סדרתי שטוף זימה, רודף אחרי בלונדיניות שופעות חזה ; סעדיה מרבדיה, גיבור העל התימני, מתעופף על שטיח בפאות מסולסלות ; והרצל הערס של אורי פינק מנופף בתליון "חי".
3 צפייה בגלריה
הרצל הערס
הרצל הערס
הרצל הערס
( איור: אורי פינק, מגזין הקומיקס זבנג, הוצאת שמעוני )
לא כל העבודות בתערוכה תמימות באותה מידה. חלקן אכן משקפות תפיסות שחלפו מן העולם וחלקן, אלו שנוצרו בתקופות מאוחרות יותר, כבר כוללות בתוכן התבוננות אירונית והתרסה מכוונת. אלו וגם אלו היו מוקעות היום כפוגעניות.
התערוכה, שמציגה "חומרים אסורים" במונחי המאה ה-21, כאלה שלא היו עוברים את הצנזורה הליברלית של 2022, היא פתח לדיון, שחורג הרבה מעבר לגבולות ריבועי הקומיקס.
בין היוצרים המציגים בתערוכה: זאב אנגלמאיר, דודו גבע, ירמי פינקוס, אורי פינק, רותו מודן, פרידל שטרן, זאב (יעקב פרקש), צילה ודידי מנוסי, נעם נדב, רוגל אלפר, אלישבע נדל, יעקב אשמן, גיורא רוטמן, הילה נועם ויהושע אדרי.
התערוכה תיפתח ב-21 ביוני. נעילה: 19 בנובמבר. רחוב ויצמן 61 , חולון