משפחת עבדי מרחובות משלבת בין גפילטע פיש לחריימה. משפחת דאדיסון מראשון לציון מקפידה לשים על השולחן סוכר במקום מלח. אצל משפחת קיפניס מחולון יגישו הרבה בשר, ומשפחת ישראלוב תוסיף לאושפאלו טוויסט של דבש, ומה אוכלים אצלכם בערב ראש השנה? כתבי "מיינט" יצאו לרחרח ולטעום!
4 צפייה בגלריה
חולון // משפחת קיפניס
חולון // משפחת קיפניס
משפחת קיפניס
(צילום: קובי קואנקס)

אגוזים בגימטריה זה חטא

מי אנחנו: אריה יצחק וחתונה קיפניס מחולון, הוא מהנדס והיא עוסקת בתחום התרבות, הורים לחמישה ילדים, התאומות אסתר ויעל (16), מוריה (14), איתמר (11) ואביתר (5).
העדה: גרוזינית (חתונה) ואשכנזי (אריה יצחק)
ההכנות לחג: "יש לנו המון הכנות", משתפת חתונה, "חשוב לנו להתכונן ואנחנו עורכים קניות, קונים קישוטים לשולחן, פרחים, כלים ובגדים חדשים, וגם צובעים את הבית מראש. הבית שלנו הוא מרכז המשפחה, לכן אנחנו דואגים שהוא יהיה מטופח, עם אור ויופי".
המנהגים שלנו: "אני אמנם מבשלת את האוכל, אבל בגלל שאנחנו משלבים בבית שתי תרבויות, חשוב לנו לתת מקום למנהגים של כולם ולעודד שוני וחיבור. אריה יצחק מגיע ממקום שורשי, הוא צבר ויליד ירושלים ואני מגיעה עם השורשים של אבותיי מגאורגיה. יחד אנחנו יוצרים את הישראליות כי הילדים הם צברים. אנחנו עושים סימנים לפי עדות אשכנז אבל מקפידים להימנע מאגוזים. בתרבות הגרוזינית יש אגוזים כמעט בכל מאכל, יש אפילו סוג של בקלאווה עם אגוזים ותבשילים של בשר ודגים עם אגוזים, אבל אגוזים בגימטריה זה חטא ולכן לא מניחים אגוזים על שולחן החג במשך שלושה ימים".
מי במוזמנים: "כיוון שאנחנו דתיים וזה חג ארוך, נחגוג אותו עם ההורים משני הצדדים. קצת קשה להיות עם כל המשפחה המורחבת כי אנחנו לא נוסעים בחג וכל אחד גר רחוק".
מה בתפריט: "אני מכינה מאכל גרוזיני מיוחד של דג בורי עם רוטב בצל ושזיפים וגם כתף של טלה עם ירקות שורש. הגרוזינים אוכלים הרבה בשר. עבור אריה יצחק אני מכינה גפילטע פיש וכבד קצוץ".
איחולים לשנה החדשה: "אני מאחלת לכל עם ישראל הרבה בריאות. בפן האישי אני מאחלת שהשנה נצליח להיות יותר סובלניים אחד כלפי השני, נפרגן אחד לשני ובעיקר נוכל לתת יותר לזולת ונראה את האחר. אני מאחלת לנו שנוכל לדאוג לא רק לעצמו אלא לתת לאחרים".

4 צפייה בגלריה
רחובות // משפחות עבדי
רחובות // משפחות עבדי
משפחות עבדי
(צילום: קובי קואנקס)

רגל קרושה וסופריטו

מי אנחנו: יניב (44), מייסד ומנכ"ל FIN ESG ופעיל חברתי בעיר רחובות, עדי (43), ראש צוות דאטה ואנליטיקה באיכילוב, והילדים שחר (15), עמית (13), ליאור (10) ואופיר (4).
העדה: קיבוץ גלויות של אשכנזים וספרדים: ההורים של עדי צברים, אבא של יניב ממצרים ואמא שלו מרוסיה
ההכנות לחג: "בכל פעם אנחנו חוגגים אצל מישהו אחר מהמשפחה, ואני מאוד אוהב שזה אצלנו", מספר יניב. "ההכנות כוללות עריכת רשימה מי מגיע, חלוקה של האוכל – מי מביא מה, וכמובן שצריך לוודא שיש סכו"ם, צלחות וכוסות. מתארגנים על קניות וברגע האחרון קונים פרחים אצל 'פרחי חן' ברחוב הרצל".
המנהגים שלנו: "מה שחשוב אצלנו זאת ההתכנסות יחד סביב השולחן. אנחנו נפגשים אחת לשבוע וזו עוד ארוחה ומפגש משותף. עם המשפחה אף אחד לא שופט אותך, אתה יכול לנמנם בסלון ליד כולם והילדים לפעמים עושים לנו הצגה. מה שכן, חייבים מנת פתיחה חריפה אש של חריימה וסופריטו עוף לעיקרית".
מי במוזמנים: "השנה אנחנו חוגגים בבית של שמחה ויאיר הרשקו, ההורים של עדי, בשכונת שעריים ברחובות. בנוכחים: אנחנו, ההורים שלי, אורנה ואלברט עבדי, וגם אביב ואלה הרשקו, הנכדות של סבתא שמחה וסבא יאיר".
מה בתפריט: "המשפחה שלנו אוהבת לבשל אוכל מגוון משלל העדות. על שולחן החג יהיה אוכל מצרי לצד עיראקי, דג חריימה, גפילטע פיש, רגל קרושה, כבד קצוץ, המון סלטים שעליהם אחראית אורנה, מרק ירקות, סופריטו, עדי מכינה עלי גפן, תפוחי אדמה, עוף בתנור וכמובן שניצלים לילדים. הקינוחים פשוטים, בעיקר כי כבר אין מקום בבטן, והם כוללים עוגות, פירות העונה ופיצוחים".
איחולים לשנה החדשה: "זה תמיד מאתגר לחשוב על השנה החדשה ולהבין מה אנחנו מאחלים לעצמנו, למשפחתנו, לחברינו, לסובבים אותנו. זה גורם לנו לעצור רגע, להבין מה עברנו בשנה החולפת, לזהות עם מה התמודדנו, להתמודד עם הדברים שהצלחנו יותר ואלה שפחות. זה להבין כמה אנחנו מעריכים את אלה שחיים לצידנו, מזדהים וגאים עם ההצלחות שלהם כאילו היו שלנו. נאחל למשפחתנו, חברינו, תושבי העיר ובכלל לכל עם ישראל, בריאות, שגשוג, הצלחות, אושר, שבכל יום נלמד משהו אחד חדש, שנדע לתת רגע לאהובינו ולחברינו. שתהא שנה של התמודדות מוצלחת עם האתגרים שיבואו לפתחנו, שתהא בנו החמלה לאחר, שיהיה לנו העוז לנסות ולהתמודד עם החדש. שנה טובה ומתוקה לכל בית ישראל".

4 צפייה בגלריה
רמלה // משפחת ישראלוב
רמלה // משפחת ישראלוב
משפחת ישראלוב
(צילום: קובי קואנקס)

יש רימונים באושפאלו שלי

מי אנחנו: משפחת ישראלוב מרמלה: לירז (30), מיקי (36), יהב (7), ונויה (6)
העדה: בוכרה (מיקי) ולוב (לירז)
ההכנות לחג: "בשבועות האחרונים אנחנו עסוקים בהכנות לקראת החג, ויש הרבה עבודה", אומרת לירז. "זה בהחלט חג מיוחד, וצריך לעשות המון דברים, כולל לעזור להורים ולשאר בני המשפחה, לעשות קניות ולהשקיע בבישולים מיוחדים, וזה מאוד משמח, כי המשפחה כולה מתאחדת".
המנהגים שלנו: "יש לנו מנהג, שהסבא והסבתא מעניקים ברכות מיוחדות לנכדים", אומר מיקי. "נחמד לראות, דווקא בערב החשוב הזה, שהמבוגרים מובילים את הברכות סביב השולחן, מייצגים את מייסדי המשפחות ומברכים כל נכד ונכדה".
מי במוזמנים: "את ארוחת ערב ראש השנה נחגוג אצלנו, בדירה החדשה שלנו שאליה עברנו לאחרונה. זאת כמובן גם סיבה למסיבה, ונארח אצלנו את שתי המשפחות, משני הצדדים", אומרת לירז. "זה מאוד מרגש אותנו, והנוכחות של שתי המשפחות מבטיחה חגיגה בוכרית וטריפוליטאית אמיתית".
מה בתפריט: "מהצד הבוכרי שלי יש המון מאכלים טעימים, ובראשם האושפאלו המסורתי שלנו", אומר מיקי. "סיר עם אורז, בקר, עוף, גזר ובצל. לרגל השנה החדשה הוא זוכה לתוספות מפתיעות של גרגרי רימונים ודבש".
"גם מהצד הלובי יש מאכלים מיוחדים", אומרת לירז. "כולם מחכים תמיד ל'כרעה', שזו דלעת מטוגנת, ול'סלקא', חביתות מסורתיות של עלי סלק, וכמובן שיהיה עוד הרבה מה לאכול".
איחולים לשנה החדשה: "אנחנו מאחלים שפע של ברכות לכל עם ישראל. שתהיה שנת שלום, שגשוג ופריחה, ושנהיה לראש ולא לזנב. שעם ישראל יידע להתאחד ולהתלכד, וכמובן שאנחנו מברכים ומחזקים את חיילי צה"ל, השומרים עלינו תמיד ביבשה, בים ובאוויר".

4 צפייה בגלריה
ראשון לציון // משפחת דאידסון
ראשון לציון // משפחת דאידסון
משפחת דאידסון
(צילום: קובי קואנקס)

הפטנט להמתקת השנה

מי אנחנו: גלי (35), בעלת קליניקה לייעוץ זוגי ונומרולוגיה טיפולית, מוטי (38), איש הייטק ומחשוב והבנות ליאן (9), אגם (5) ואמילי בת החודשיים.
העדה: טריפוליטאים
ההכנות לחג: "אנחנו מתארגנים על המון קניות והמון אוכל", אומרת גלי, "בעיקר על להיות המון במטבח, אבל אני רגילה ואוהבת את זה: אני הבשלנית בבית ומאוד אוהבת לבשל ולאפות למשפחה שלי בימי שישי ובחגים. אני מרגישה שזו זכות בשבילי לפנק אותם בשלל מטעמים".
המנהגים שלנו: "אנחנו חוגגים ביחד כל המשפחה המורחבת, הסבים והסבתות משני הצדדים והדודים והדודות, כדי שנשמור כל השנה על האחדות. בסוף הארוחה אוכלים כמה שיותר מתוק, כדי שיהיה לנו מתוק כל השנה, ורימון כמובן, כדי שנתרבה כמו הגרגירים שלו. אנחנו נוהגים שלא לשים מלח על השולחן בליל ראש השנה. במקומו שמים סוכר, שבו מטבילים את פרוסת 'המוציא', כדי שתהיה שנה מתוקה".
מי במוזמנים: “השנה נחגוג אצל אחותי נטלי, נהיה 20 איש. כמובן שכל אחד מביא משהו: אמא שלי מכינה טבחה, דודה מיקי מכינה טנזיה, חמותי לאה מכינה תבשיל חבושים, וכמובן שיהיו עוד שלל דברים טעימים. אני אחראית על הקינוחים: עוגת עקיצת הדבורה, רולדת שוקולד ורולדת חלבה".
מה בתפריט: "חריימה, טבחה, מפרום, קציצות בסטיל, ואיך אפשר בלי סלטים טעימים ליד, סלט סלק, סלט מיונז עם ביצים, סלט תירשי וסלט בורגול".
איחולים לשנה החדשה: "שתהיה לכל עם ישראל שנה מתוקה כמו דבש, שנה של אושר, שמחה, אחדות ואהבת חינם. שנה שתביא איתה רק טוב".