בטקס מרגש שהתקיים לפני כשבועיים קיבלו דיירי מתחם חנקין את המפתחות לביתם החדש, שבו זכו במסגרת הליך פינוי־בינוי ובו שמונה בניינים שעברו מתיחת פנים חלומית.
עו"ד יוסי אומיד, שליווה את הפרויקט מרגעיו הראשונים, הגדיר אותו כפרויקט ההתחדשות העירונית הגדול ביותר בכל גוש דן, אבל כבר בקרוב הוא מתכוון להציב שיא חדש, עם פרויקט נוסף, הפעם בשכונת ג'סי כהן.
למרות המיקום המצוין, מדובר בשכונה קשת יום שרוב יושביה חולמים לעבור למקום אחר, אך פשוט לא יכולים להרשות זאת לעצמם. עו"ד אומיד חלם להפוך את הבית שלהם למקום היוקרתי שאליו הם רוצים לעבור.
"לא משנים רק את הבלוקים"
עו"ד אומיד מתמחה במקרקעין וב־12 השנים האחרונות הוא מתמקד בהתחדשות עירונית. הוא לא מכחיש את הכדאיות הכלכלית והיוקרה שתחומים אלו מביאים, אבל אי־אפשר לפספס את העובדה שלתחום הוא הגיע מתוך אהבה ואידיאולוגיה.
"אני במקור משדרות", הוא מספר. "בשנות ה־70 רצו להכיר תודה לפריפריה על המהפך שהם הביאו בבחירות אז נתנו להם התחדשות עירונית. אז זה הסתכם בצבע וכמה אדניות לפרחים, שום שינוי אמיתי.
"הגעתי לאקדמיה בלי 12 שנות לימוד, וזה לקח לי עשר שנים. בסופו של דבר הפכתי לעורך דין וידעתי שאני רוצה לתת בחזרה.
"היום אני מקדם פרויקטים בעיקר בפריפריות החברתיות: שכונת שפירא בתל אביב, רמת אליהו בראשון לציון, קריית משה ברחובות. כמו ג'סי כהן, לא מדובר בפריפריה גיאוגרפית אלא בפריפריה חברתית. אני אמנם לא יכול לחנך אנשים, אבל כשאתה מעניק למשפחה מעוטת יכולת בית חדש אתה נותן לה הזדמנות נוספת.
זה מביא תחושת ביטחון, דימוי עצמי גבוה יותר וערך מוסף. בפרויקט בערבה סיפרה לי סטודנטית שאמא שלה קרעה את עצמה כדי לשלוח אותה לאקדמיה, אבל היא מתביישת להביא את החבר שלה שמתגורר ברמת אביב לראות באיזה בניין רכבת היא גרה.
האמא הצליחה להוציא את הילדה מהשכונה אבל לא את עצמה. אנחנו לא משנים רק את הבלוקים, אנחנו משנים את המשפחה בכל החזיתות".
הפרויקט בשכונת ג'סי כהן נמצא בימים אלו במגעים אחרונים מול גורמי התכנון של עיריית חולון. התוכנית המפורטת לפרויקט היא פרי מאמציהם של עו"ד אומיד, משרד האדריכלים 'ברעלי לויצקי כסיף', היזמים 'קרסו נדל"ן' וקבוצת 'לוינסקי עופר'. לדברי אומיד, אם היא תאושר היא תאפשר הליך פינוי־בינוי בסדר גודל שטרם נראה.
"הפרויקט מחויב בערבות בנקאית של למעלה משני מיליארד שקל. כל דייר מקבל דירה עם חניה ומחסן ומרפסת שמש בשטח של 25 מ"ר. הדירות יהיו עם מפרט ברמה גבוה, כולל דלתות פנדורה, אסלות סמויות וגרניט פורצלן.
"הם יעזבו את הדירה למשך שלוש שנים כאשר ביום הפינוי אנחנו מוסרים להם ערבות בנקאית על שווי מחיר הדירה החדשה, ערבות בנקאית לדמי שכירות, דמי שכירות לכל התקופה ותוכנית סופית של הדירה.
"היזם מממן את ההובלה מהדירה הישנה ואת ההובלה לדירה החדשה, מעמיד קרן דמי ניהול למספר שנים בשיתוף הרשות, כדי לא לפגוע בדיירים שיתקשו לשלם דמי ניהול של בניין חדש".
לכל החלום המתוק הזה עו"ד אומיד מוסיף צ'ופר אחד קטן אבל משמעותי. תושבים רבים בחולון מתלוננים שילדיהם לא מצליחים לקנות דירה בעיר ונאלצים לעזוב ליישובים סמוכים. במסגרת הגישה החברתית הוא מצא פתרון יצירתי.
"אנחנו מקווים לבנות 3,500 בתים חדשים, מתוכם יהיו כמה מאות דירות קטנות בגודל 65 מ"ר כאשר ילדיהם של בעלי הנכסים המקוריים יקבלו זכות ראשונים לרכוש את הדירה במחיר מוזל יותר ממחיר השוק שלה. להערכתי מדובר בדירות בכמיליון ו־300 אלף שקל, אלו מחירים מאוד נמוכים יחסית לחולון ויחסית למיקום המצוין של שכונת ג'סי כהן.
"בנוסף, הילדים האלה לא יצטרכו הון עצמי כי הם יוכלו לשעבד את הדירות החדשות של הוריהם, שמחירן יעלה באופן משמעותי. זה דבר שמשפחה ממוצעת בבניין רכבת בג'סי כהן לא העיזה לחלום עליו - גם דירה חדשה, גם לעזור לילדים לקנות בית חדש וגם להשאיר אותם קרובים אליהם".
"ברור שיש חשש"
בין הדיירים הראשונים שפנו לעו"ד אומיד היתה אוקסנה מלייש (40) שמתגוררת במתחם בדירת 46 מ"ר כבר 20 שנה, עם בעלה ושני ילדיה. היא צפתה בהריסת המבנים בחנקין וביקשה לדעת אם גם לבית שלה יש סיכוי. "ראיתי שדברים באמת קורים, שאם ממש מתאמצים זה אפשרי, והחלטתי שגם לנו מגיע. אנחנו גרים בצפיפות ועבורנו זאת הדרך היחידה לקדם את עצמנו".
אתם לא חוששים מהריסת הבתים?
"ברור שיש חשש, אבל אני מתרגשת רק מהמחשבה שדברים כאלו קורים. אם בוחרים אנשי מקצוע אמינים, בודקים כל דבר ונזהרים, אפשר להצליח".
ועו"ד אומיד מוסיף, "בימים של חנקין לא ישנתי לילות שלמים, אני לא מקל ראש במה שאנחנו רוצים לעשות, להרוס בתים של אלפי ילדים, עולים חדשים וקשישים זאת אחריות גדולה ואני כנראה אחסיר עוד הרבה שינה עד שהפרויקט יסתיים".
דווקא הגיוון באוכלוסיית השכונה הפך את קידום הפרויקט למורכב כל כך. "החתמנו למעלה מ־850 בתי אב, זה מדהים", מספר דייר נוסף שמעורב בקידום הפרויקט, אילן יהושוע (51).
"צריך להסביר לעולים חדשים, לקשישים ולבני משפחותיהם שחוששים להם. צריך להציג את כל התוכנית כל פעם מחדש ולהסביר את ההדמיות, זה לא פשוט אבל גל אחרי גל כמעט כולם חתמו. ביום שזה יקרה אנחנו נעשה היסטוריה, אנשים כבר לא יזכרו את כל הסטיגמות על ג'סי כהן, זאת תהיה שכונה שונה לחלוטין".