מרד אבות הבית בחולון לא ממש צלח – ועתה, כולם מפוטרים. לפני כחמש שנים, בשנת 2019, 70 אבות בית, המועסקים בכ-60 בתי ספר ומוסדות חינוך בעיר חולון כעובדי קבלן, התאגדו בהסתדרות במטרה לשפר את תנאי עבודתם ולהבטיח את עתידם התעסוקתי.
ההתאגדות כללה כ-70 אבות בית במעל 60 מוסדות חינוך, שעוסקים ביום יום בעבודות ניקוי, שיפוץ, צביעה, תיקונים ועוד. במהלך השנה אחראים העובדים לתחזוקה השוטפת של המבנים, ובבתי ספר לחינוך מיוחד הדרישות והשעות מאבות הבית אף חורגות מהמקובל.
בניגוד לערים אחרות, מרבית אבות הבית בחולון מועסקים כעובדי קבלן באמצעות חברת אחזקה שהעירייה שוכרת במכרזים, ולכן אינם מועסקים כעובדי עירייה בצורה ישירה. כך נוצר מצב שבו לדבריהם הם מועסקים בלב הצוות החינוכי, אך מקבלים יחס כאל "נותני שירות" בלבד, וכך זכויותיהם ותנאי העסקתם בסיסיים ביותר ולא מוסדרים ומוגנים על ידי הסכמים קיבוציים או ענפיים כשאר עובדי מוסדות החינוך.
לפי ההסתדרות, פניות חוזרות ונשנות מההסתדרות למנכ"ל עיריית חולון לאורך השנים, בדרישה לקלוט עובדים אלה להעסקה ישירה ולשפר זכויותיהם, לא זכו לתגובה.
אלי נעים, גמלאי ויקיר העיר חולון, שהיה נציג ההסתדרות ואחראי על המרחב המטפל בעובדי משק הבית בעיר, מספר ל-"מיינט חולון", כי "בזמנו ניסינו להיאבק על הזכויות שלהם ופנינו מספר פעמים לעיריית חולון מטעם ההסתדרות. הקמנו ועד פעולה של אבות בית, אך בסופו של דבר, החברה שמעסיקה אותם פנתה אליהם ונתנה להם איזו להם הטבה מסוימת, העיקר שלא יהיו בהסתדרות... אז אמנם הם שינו כיוון באותה העת, אך כפי שניתן לראות – בטווח הארוך זה לא סייע להם".
קראו גם:
ואכן, שבוע שעבר החליט ראש העירייה הנוכחי, שי קינן, לבטל לחלוטין את העסקתם החיצונית של אבות הבית בבתי הספר בעיר ולקראת סוף השבוע, כל אבות הבית במוסדות החינוך של חולון - אלו שעובדים דרך חברת "זוהר", קיבלו זימון לשימוע לפני פיטורין.
רבים מהם קיבלו את הבשורה הקשה בהלם ובבלבול, ומדובר באבות בית שעבדו שנים והיו מסורים לעבודתם, חלקם קיבלו פרסי עובדי הצטיינות מן העירייה לאורך השנה. יצוין, כי אבות בית שהם עובדי עירייה, לא כלולים בעניין.
אחד מאבות הבית, מבתי הספר התיכוניים המוכרים בחולון, שהיה בעבר בוועד הפעולה למען הסכם העסקה מול העירייה, אומר ל-"מיינט חולון": "אנו אוהבים את העבודה שלנו בבתי הספר ומרגישים חלק חשוב וחיוני מהצוותים החינוכיים. באופן אישי, אני לא יודע אם אהיה מועסק החל מחודש הבא. חשבתי שמגיע לי, ולשאר עמיתיי, יחס טוב ההולם את היחס לעבודה שלנו, לבתי הספר לתלמידים להורים ולעיר חולון, אבל כנראה שיש גורמים בעירייה שחושבים אחרת".
מחברת "זוהר" נמסר: "קבוצת זוהר הינה חברה ותיקה ומיום הקמתה עבדה וממשיכה לעבוד בהתאם לחוק, כך עשתה גם במקרה של אחראי התחזוקה בבתי הספר שבעיריית חולון. לאור העובדה שההסכם בין החברה לבין העירייה מסתיים ביום 31.12.24 החברה פעלה על פי דין".
מעיריית חולון נמסר בתגובה: "עיריית חולון שמה את החינוך בראש סדר העדיפויות, ובתוך כך את אנשי ונשות החינוך, תומכות בחינוך וכמובן כלל הצוותים האמונים על ילדות וילדי העיר. במקרה המדובר, חברת ״זוהר״ הינה חברה פרטית, ואנו כמובן מקוים שנושא ההעסקה של אבות הבית במוסדות החינוך בעיר יבוא על פתרונו ובהקדם. יחד עם זאת לעירייה אין כל צד באם החברה שלחה מכתבי סיום העסקה למי מעובדיה. ראש העירייה, שי קינן, הודיע, כי לאור נסיבות המקרה יפעל לסיום מיטבי של הנושא ולהסדרתו בהקדם האפשרי".