עכשיו זה רשמי: מרחב איילון של המשטרה, שמשרת במשותף את הערים חולון ובת ים, יתפצל לשתי תחנות עירוניות ‑ אחת לכל עיר.
ראשי הערים מוטי ששון וצביקה ברוט, שקידמו את המהלך, מדברים על גידול אוכלוסין ושיפור השירות לתושב, אבל גם הם מודים שהפשיעה המאורגנת בישראל מקבלת תאוצה ומאיימת על כולנו: "אם פעם היו רבים ואז הייתה פורצת קטטה, היום זה מיד סכינים ויריות. אבדה הבושה".
4 צפייה בגלריה
תחנת חולון
תחנת חולון
תחנת חולון
(צילום: קובי קואנקס)
קראו גם:
התחנות החדשות, כך הם מקווים, יעניקו מענה טוב יותר לאירועי הפשיעה החמורים שחוו שתי הערים בחודשים האחרונים, חלקם על רקע מלחמות העולם התחתון.

"הביטחון האישי נפגע"

לפני כ־20 שנה הוחלט על איחוד תחנות משטרה ברחבי הארץ, ובמסגרת המהלך נסגרו התחנות העירוניות בחולון ובבת ים ונוצר מרחב איילון המוכר כיום, כאשר בחולון הוקמה תחנה עם יחידות מרחביות, ובבת ים נקודה להגשת תלונות ויחידות ארציות כגון לשכת גיוס.
"זה נעשה כמחטף ומבלי להתייעץ איתנו", נזכר ראש עיריית חולון, מוטי ששון. "יום אחד התחנה ברחוב אילת הפכה לבית ספר לשוטרים והתחנות אוחדו למבנה שקיים היום ליד המכון הטכנולוגי. הצענו שטח גדול יותר בשדרות ירושלים פינת רחוב המלאכה, אבל הם היו חצופים ודרשו תקציבים מטורפים והרשות לא צריכה לממן את זה, אז סירבנו".
השנים עברו, שתי הערים גדלו והשתנו והיה כמעט בלתי נתפס שנקודה אחת אמורה לשרת שתי ערים כל כך גדולות. "זה משהו שאני אומר מהיום הראשון וזה צורך שמגיע מהשטח", אומר גם ראש עיריית בת ים, צביקה ברוט. "לא ייתכן שעיר גדולה כמו בת ים לא תקבל תחנת משטרה משלה. בת ים התפתחה מאוד בשנים האחרונות וכשאין תחנה נפרדת זה אומר שירות פחות טוב, פחות כוח אדם ופחות טיפול בתושב. כתוצאה מכך הביטחון האישי בבת ים הידרדר".

פחות שוטרים, יותר עומס

ברוט וששון פעלו בתחום כל אחד בדרכו, ולאחרונה הגישה המשטרה חוות דעת חיובית למהלך, דבר שעודד את השר לביטחון פנים, עומר בר־לב, לאשר את הפיצול.
4 צפייה בגלריה
תחנת בת ים
תחנת בת ים
תחנת בת ים
(צילום: קובי קואנקס)
"את המשטרה לא היה צריך לשכנע", אומר ברוט. "הם היו שותפים לתחושה שצריך לעשות את זה. כמובן שיש לזה השלכות תקציביות ולכן הם צריכים את האישורים שלהם, אבל יצא לי לשוחח על כך עם מספר שרים לביטחון פנים וכולם הבינו שלבת ים מגיע תחנה משלה. גם עשיתי בדיקה וגיליתי שבכל המקומות שבהם איחדו תחנות לפני 20 שנה כבר הבינו שזה לא מתאים והוחלט להפריד אותן.
"חולון ובת ים הן הזכר האחרון למהלך ובקרוב גם כאן יהיה שינוי. בבת ים יש 160 אלף תושבים. בכל עיר אחרת בגודל כזה יש תחנה נפרדת. היה לי מפגש לפני שנה וחצי עם קציני משטרה שחלקם פרשו וחלקם עדיין משרתים, רובם תושבי בת ים, וכולם אמרו עד כמה הם חשים שהשירות לתושב נפגע. זה קורה ברמות שלעתים אנחנו לא יודעים בכלל, כי לא תמיד מבינים מה המשמעות של פחות שוטרים ברחוב ויותר עומס על כל ניידת".
גם ששון מסכים עם הקביעה כי עד היום התושבים לא קיבלו את השירות הטוב ביותר. "תחנת משטרה בחולון זה דבר חיוני למען התושבים, למתן שירות טוב יותר עבורם. לא ייתכן שהיום תושב חולון צריך להגיע עד בת ים בשביל להגיש תלונה. זה מסרבל הכל ופוגע בטיב השירות שהתושבים מקבלים".

בודקים מיקומים לתחנה החדשה

על פי הצפי, התחנות בחולון ובבת ים יפעלו תחת מרחב יפתח. על התחנה החדשה בבת ים יפקד מפקד בדרגת רב־ניצב. בעבר כבר היה מועמד לתפקיד, אך כיוון שלקח זמן לקבל את ההחלטה, הוא כבר פרש ובימים אלה פועלים במשטרה כדי לאתר אדם אחר לתפקיד.
4 צפייה בגלריה
ששון
ששון
ששון
(צילום: קובי קואנקס)
ברוט כבר הורה לאתר שטח חום (המיועד למבנים ציבוריים) עבור התחנה החדשה, כאשר המטרה היא להשאיר את התחנה ברחוב רזיאל לרשות היחידות הארציות וכנקודת יציאה לניידות.
בחולון פועל ששון כדי לאתר שטח חום בשכונת ח' 500 המתפתחת, וזאת כיוון שהוא מאמין שהתחנה הקיימת ברחוב יעקב פיכמן לא מתאימה לשירות המשטרה הגדל בעיר.

פשיעה מאורגנת ‑ מכת מדינה

קשה להתכחש לעובדה שההחלטה מגיעה על רקע התעצמות הפשיעה המאורגנת בגוש דן. בשנתיים האחרונות מתרחשים בחולון דרך קבע אירועים פליליים חמורים חסרי תקדים, בהם חיסולים, ניסיונות חיסול, שריפות רכבים והשלכות רימונים על בתי מגורים.
גם בת ים מתמודדת עם פשיעה, וזאת במקביל לאירועים אלימים בקרב העסקים, הבולטים שבהם ‑ ניפוץ הזגוגיות בגלידריית "ויקטורי" והירי ב"פיצה שמש", שני מקרים שהתרחשו לעיני תושבים תמימים ועובדים מבוהלים.
למרות זאת, ברוט וששון מתעקשים כי אין קשר בין ההחלטה למצב. "חשוב לציין שבת ים במצב טוב יחסית לשאר הערים", מבהיר ברוט, "אבל כשרואים אירועים מדאיגים כל יום בשבועות האחרונים ובכל מקום, חולון, רחובות, פתח תקוה ועוד, זה כמובן מרגיש כמו מכת מדינה. אני חושב שכרגע אנחנו לא רואים זליגה לבת ים, אבל אנחנו תמיד עם יד על הדופק ומתנהלים מול המשטרה".
4 צפייה בגלריה
ברוט
ברוט
ברוט
(צילום: קובי קואנקס)
גם ששון מאמין כי חולון נקלעה במקרה למאבק בין משפחות הפשע. "אין בחולון ראש ארגון פשע", הוא אומר. "נכון שהיו אירועים, אבל אם היה גר בעיר שלי ראש ארגון פשע, המשטרה הייתה מעדכנת אותי".
בכל זאת, היו לאחרונה אירועים פליליים חמורים שקשורים לפשיעה מאורגנת.
"בכל עיר יש פשיעה, וכיוון שחולון גדלה, גם מספר המקרים בעיר בהתאם. העיר השתנתה ולכן דברים נראים ככה. עולם הפשע מאוד מורכב, הם איבדו את הבושה, הם פועלים בלי פחד, והקירבה של חולון לתל אביב, שם נמצאים רוב העסקים, גורמת להם לפעול גם כאן. צריך לקחת בחשבון שגם הגיע דור צעיר עם קודים חדשים. הם לא גרים בחולון, הם גרים במבצרים שלהם, אבל זה זולג לכל הארץ".
ששון, אגב, לא מתייחס רק לפשיעה מאורגנת. "הנוער היום הפך ליותר מיליטנטי ואגרסיבי", הוא מסכם. "אם פעם הם היו רבים ואז הייתה פורצת קטטה, היום זה מיד סכינים ויריות. מישהו מתעצבן אז הוא מיד שולף נשק. הסמים והאלכוהול לא עוזרים ובני הנוער מאבדים שליטה. האלימות עולה וגואה וכדי לטפל בזה צריך יותר תקציבים ויותר כוח אדם. לאחר פירוק התחנות נקבל 200 שוטרים רק לחולון. כרגע אין חלוקה כי כולנו מרחב אחד, אבל אין ספק ש־200 שוטרים לעיר של 200 אלף תושבים זה כבר שיפור".
יומן אירועים
5/2/22 אדם נרצח בדקירות סכין במסעדה ברחוב החשמונאים באזור
1/2/22 אלמוני פותח בירי לעבר פיצרייה ברחוב אנה פרנק בבת ים, בזמן שהמקום הומה אדם
18/1/22 מטען צינור התפוצץ בחדר מדרגות של בניין מגורים ברחוב יצחק ניסים בחולון
16/1/22 רעולי פנים מנפצים זכוכיות וויטרינות בגלידריית ויקטורי בטיילת בת ים
14/12/21 ירי לעבר בית מגורים ברחוב ירושלים בבת ים
14/12/21 הרוג ופצוע קשה באירוע ירי
6/12/21 שוטרי הסיור של מרחב איילון לוכדים חוליה בדרך להתנקשות ברחוב הלוחמים בחולון
25/10/21 המשטרה עוצרת ארבעה תושבי בת ים כשבדירתם ברחוב ניסנבאום מאותרים מספר מטעני חבלה, אקדח ותחמושת