למרות שיש מי שזוכה לשיני בינה שבוקעות באופן תקין ומתפקדות היטב, רבים מאיתנו עלולים להיתקל בבעיות שמחייבות התערבות מקצועית ולעיתים אף עקירה.
2 צפייה בגלריה
שיני הבינה
שיני הבינה
שיני הבינה
(צילום: FREEPIK)
מדוע שיני בינה גורמות לבעיות?
המבנה האבולוציוני של הלסת האנושית המודרנית הוא כזה שלעיתים קרובות אין מספיק מקום בפה לבקיעה תקינה של שיני הבינה. כתוצאה מכך, השיניים עלולות לבקוע באופן חלקי, להישאר כלואות בתוך העצם, או לצמוח בזווית שפוגעת בשיניים הסמוכות, ולכן במקרים כאלה הרופאים ממליצים על עקירת שן בינה.
ד"ר איב וינברג, מומחה בכירורגיית פה פנים ולסתות במרפאת וינברג מדיקל סנטר, מסביר: "הבעיה העיקרית היא שמרבית הבעיות עם שיני בינה מתפתחות באופן הדרגתי וללא כאבים בשלבים הראשונים, מה שגורם לרבים להתעלם מהן עד שהן מתפתחות לסיבוכים רציניים יותר."
5 סימנים שמעידים על בעיה בשיני הבינה
1. כאב וגירוי באזור האחורי של הפה
כאב בחלק האחורי של הפה, במיוחד בזמן לעיסה, עשוי להעיד על בעיה בשיני הבינה. הכאב יכול להיות מקומי או להקרין לאזור הלסת, האוזן או הרקה. בשלבים הראשונים הכאב עשוי להיות קל ולהופיע רק בזמן אכילה, אך עם הזמן הוא עלול להחמיר ולהפוך לכאב מתמשך.
"חשוב להבין," מדגיש ד"ר וינברג, "שכאב אינו סימן מוקדם אלא לרוב סימן מאוחר. ברגע שמופיע כאב, במקרים רבים כבר התפתחה דלקת משמעותית."
2. נפיחות, אודם ורגישות בחניכיים
אחד הסימנים הנפוצים לבעיה בשיני בינה הוא נפיחות ואודם של החניכיים באזור האחורי של הפה. שן בינה שבוקעת באופן חלקי יוצרת כיס בין השן לחניכיים, מקום אידיאלי להצטברות חיידקים ולהתפתחות דלקת הנקראת פריקורוניטיס.
"דלקת זו מתבטאת בנפיחות, אודם וכאב. במקרים מסוימים, ניתן אף להבחין בהפרשה מוגלתית מהחניכיים באזור" מסביר ד"ר וינברג.
3. קושי בפתיחת הפה או בלעיסה
כאשר שיני הבינה גורמות לדלקת, עלול להתפתח קושי בפתיחת הפה (טריזמוס) או כאב בזמן לעיסה. במקרים חמורים, הדלקת עלולה להתפשט לאזורים נרחבים יותר בפה ובלסת, מה שעלול להוביל למגבלה בתנועת הלסת.
"קושי בפתיחת הפה הוא סימן שאסור להתעלם ממנו, ומחייב פנייה מיידית לרופא שיניים או לכירורג פה ולסת" מדגיש ד"ר וינברג.
4. ריח רע מהפה ו/או טעם לא נעים
כאשר נוצרים כיסים בין שן הבינה לחניכיים, מצטברים שם שאריות מזון וחיידקים שעלולים לגרום לריח רע מהפה וטעם לא נעים. יתרה מכך, אם מתפתחת דלקת או זיהום, אלו עשויים להחמיר את הבעיה.
"הבעיה היא שאזור שיני הבינה קשה מאוד לניקוי יסודי בהברשה רגילה, ולכן גם אצל אנשים שמקפידים על היגיינת פה טובה, עלולות להיווצר בעיות" מציין ד"ר וינברג.
5. נזק לשיניים סמוכות או עיוותים ביישור השיניים
שיני בינה הגדלות בזווית יכולות ללחוץ על השיניים הסמוכות ולגרום להן לזוז. לעיתים, הדבר עלול לגרום לצפיפות בשיניים הקדמיות, עד כדי הופעת עיוותים ביישור השיניים. בנוסף, שיני בינה המוטות קדימה עלולות לפגוע בשורשי השיניים הסמוכות ולגרום לספיגת שורשים, תהליך שאינו הפיך.
"לעיתים קרובות, אנו מגלים בצילומי רנטגן שנעשים מסיבות אחרות נזק לשן השנייה הצמודה לשן הבינה. נזק זה מתרחש בדרך כלל ללא תסמינים בשלבים המוקדמים" מתריע ד"ר וינברג.

2 צפייה בגלריה
מדוע שיני בינה גורמות לבעיות
מדוע שיני בינה גורמות לבעיות
מדוע שיני בינה גורמות לבעיות
(צילום: FREEPIK)
מתי כדאי לפנות למומחה?
אם אתם חווים אחד או יותר מהסימנים הללו, מומלץ לפנות בהקדם לרופא שיניים או לכירורג פה ולסת. במרפאת וינברג מדיקל סנטר, ד"ר איב וינברג, מומחה בכירורגיית פה פנים ולסתות, מבצע הערכה מקיפה הכוללת:
● בדיקה קלינית מקיפה של הפה והלסתות
● צילומי רנטגן פנורמי או CT
● תכנון טיפול מותאם אישית
"הגישה שלנו היא לשקול בכובד ראש את כל האפשרויות הטיפוליות. לא כל שן בינה מחייבת עקירה, אך במקרים רבים, במיוחד כאשר כבר קיימים סימנים לבעיה, עקירה מוקדמת יכולה למנוע סיבוכים עתידיים." מסכם ד"ר וינברג.
למה חשוב לטפל בשיני בינה בעייתיות בהקדם?
טיפול מוקדם בשיני בינה בעייתיות יכול למנוע סיבוכים רבים, ביניהם:
● זיהומים חוזרים ונשנים
● פגיעה בשיניים סמוכות
● ציסטות וגידולים שפירים סביב שיני בינה כלואות
● כאבים כרוניים באזור הלסת
● סיבוכים בעקירה עתידית (הסיכון לסיבוכים בעקירת שיני בינה עולה עם הגיל)
אם אתם מחפשים מרפאת שיניים בתל אביב, מומלץ לבקר בוינברג מדיקל סנטר, ד"ר איב וינברג, בעל ניסיון עשיר בניתוחי פה פנים ולסתות, מתמחה בעקירת שיני בינה מורכבות תוך שימוש בטכניקות מתקדמות המפחיתות את אי הנוחות ואת זמן ההחלמה.


מוגש מטעם: וינברג מדיקל סנטר