הצריכה ההולכת וגדלה של מזון מעובד, המגמה של צמצום הצריכה של ירקות ופירות והניתוק שלנו מהאדמה, גרמו ללביא רפאל לעשות מעשה: הוא ייסד את 'החברה לחקלאות עירונית': הרגשתי את הניתוק שלנו מהאדמה, מהטבע. ידעתי שאני רוצה להיות חלק מהפתרון, לקרב את האנשים למקורות המזון שלהם ולשנות את הרגלי הצריכה שלהם ובכך ליצור עתיד בר קיימא".
3 צפייה בגלריה
לביא רפאל
לביא רפאל
לביא רפאל
(צילום: yaniv sade)

ספר, מהי החברה לחקלאות עירונית?
"החברה לחקלאות עירונית הינו ארגון ללא כוונות רווח שמטרתו לשפר את הביטחון התזונתי בישראל על ידי קידום תחום החקלאות העירונית. אנו עושים זאת באמצעות פיתוח מערך מזון מקומי המקרב את גידול המזון לצלחת, תוך שימוש בטכנולוגיות יעילות במשאבים. מערך זה יאפשר לכלל הציבור לצרוך מזון מקומי ואיכותי במחיר השווה לכל כיס. בגדול, אנחנו מביאים את החקלאות אל הציבור (מקימים מרכזי חקלאות באזורים מיושבים) ובעזרת פעילויות לגידול תוצרת חקלאית, המשתתפים לבסוף מעדיפים לצרוך יותר ירקות ופירות ופחות מזון מעובד".
באותה שבת שחורה של ה-7 לאוקטובר, עצרו בחברה את כל הפעילויות השוטפת ונרתמו כל כולם לתרום ולסייע למשפחות החטופים "הקמנו את מרכז הסיוע למשפחות החטופים בשיתוף עמותת 'לב אחד' וסייענו ל-176 משפחות. האמנו שהסיוע יערך זמן קצר עד שלא יצטרכו אותנו ושנחזור לפעילות השגרתית של החברה לחקלאות עירונית, אבל המציאות טפחה על פנינו. הסיוע נמשך חצי שנה ובזמן הזה הפרויקטים והשותפים של החברה לחקלאות עירונית הוזנחו ונפגעו. ההכנסות צנחו, ההוצאות תפחו ולראשונה מצאנו את עצמנו נאבקים פיננסית בניהול הפעילות השוטפת שלנו".
מתי "עוגן" נכנסו לתמונה?
"ברגע האמת, "עוגן" הושיטו לנו יד. הגענו ל"עוגן" דרך האתר ותוך זמן קצר קיבלנו מענה חם ואנושי. התהליך היה פשוט ומהיר ידענו שאם נצטרך, הם יהיו שם כדי לעזור לנו לצלוח את המשבר ולשמור על צוות העובדים המסור שלנו וכך היה".
"עוגן" הוא גוף אשראי חברתי הפועל ללא מטרות רווח, שהתגייס לסייע לאזרחי ישראל הזקוקים לסיוע כלכלי, בדגש על הנפגעים הישירים מהמלחמה כבר באוקטובר 2023. בעקבות המלחמה השיק "עוגן" עשרה מסלולי הלוואות חירום ייעודיות ועוד חמש תוכניות ליווי פיננסי לעסקים קטנים ולמשפחות שנפגעו מהמלחמה. מסלולים אלה נוספו על תוכנית "חוף מבטחים", המסייעת לחייבים שננקטו נגדם הליכי הוצאה לפועל, ותוכנית "הזדמנות שווה" המסייעת לבעלי דירוג אשראי נמוך – שגם הקושי הכלכלי שלהן גבר בעקבות המלחמה. מסלולי האשראי ותוכניות הליווי של "עוגן" נותנים מענה ליחידים ולמשפחות, לעסקים קטנים מכל המגזרים ולעמותות (מלכ"רים) מכל רחבי המדינה וכוללים בין השאר תוכניות סיוע ייעודיות לתושבי אזורי העימות, למשרתי מילואים ולבעלי משקים חקלאיים.

3 צפייה בגלריה
החברה לחקלאות עירונית
החברה לחקלאות עירונית
החברה לחקלאות עירונית
(צילום: yamit ribiere)

במה "עוגן" סייעו לך?
"עוגן" נתנו לנו הלוואה שנותנת לנו מרווח זמן שבעזרתו נוכל להרים בחזרה את היקף הפעילות שלנו מבלי לפטר עובדים או לצמצם את העבודה שלנו ובכך להציל את הארגון ממשבר פיננסי".
כיצד אתה רואה את העתיד היום?
"אני אופטימי. אנחנו חוזרים לפעילות מלאה, ממשיכים להקים מרכזי חקלאות ולשפר את הבטחון התזונתי בקהילות בהן אנחנו פועלים. אני קורא לכל מי שמאמין בחשיבות של הביטחון התזונתי, לכל מי שרוצה לתרום ולעשות שינוי, להצטרף אלינו! יחד נוכל לבנות עתיד טוב ובריא יותר".

"עוגן" – האשראי החברתי שלכם

מלחמת "חרבות ברזל" גובה מאזרחי ישראל מחירים כבדים מאוד כבר יותר משנה. מעבר למעגלי הנפגעים הישירים מהמלחמה, ובהם בני משפחות החטופים, הנרצחים והשורדים, משפחות שכולות, מפונים, תושבי אזורי העימות ומשפחות חיילים במילואים ובסדיר – כמעט כל ישראלי מרגיש את השלכות המלחמה בדרך כזו או אחרת, בין אם הפגיעה היא גופנית, נפשית, חברתית או כלכלית. בשנה שחלפה מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" גייס "עוגן" סכום כולל של יותר מ-500 מיליון שקל לקרנות האשראי שלו, מתוכו כ-50% מהסכום באמצעות תרומות פילנתרופיות וכ-50% באמצעות פיקדונות אימפקט וקווי אשראי בנקאיים. ההון שגויס בתקופה זו שימש את עוגן עד כה למתן הלוואות חברתיות בהיקף כולל של יותר מ-200 מיליון שקל, כאשר היתרה מיועדת למתן מענה לביקוש הגובר והולך לאשראי חברתי, ככל שגוברות ומתמשכות השפעות המלחמה. ב-12 החודשים שחלפו מאז פרוץ המלחמה צמח פי שניים מספר בקשות האשראי שקיבל "עוגן", וכמו כן, צמח קרוב לפי שניים סכום האשראי הכולל שניתן על ידי "עוגן", למוטבים פרטיים ועסקיים כאחד.

3 צפייה בגלריה
שגיא בלשה
שגיא בלשה
שגיא בלשה
(צילום: ענבל מרמרי )

שגיא בלשה, מנכ"ל "עוגן": "מאז פרוץ המלחמה התרחבו מעגלי האוכלוסייה שפונים לקבלת סיוע של "עוגן", ואנו מסייעים כיום לאלפי ישראלים שיכולותיהם הכלכליות נפגעו, לבנות את חייהם מחדש בתקופה של אתגרים עצומים. אנו מבינים את ההשפעה העמוקה במיוחד של האירועים הביטחוניים על קהילות רבות באזורי העימות בצפון ובדרום, ולכן אנו עושים מאמץ אדיר לספק להם מעטפת תמיכה וסיוע משמעותית, שתוכל לייצר עבורם חוסן לטווח ארוך. זוהי זכות גדולה עבורנו לסייע לישראלים שנפגעו במלחמה ושנלחמים על ביטחון המדינה. אנו אסירי תודה לכל התורמים ומשקיעי האימפקט של "עוגן", שבזכותם הצלחנו להקים את כל תכניות החירום שהשקנו בעקבות המלחמה".
מאז היווסדו ב-1990, סייע "עוגן" במתן הלוואות חברתיות ליותר מ-80 אלף משפחות, עסקים קטנים ועמותות, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל, והניע יותר מ-12 אלף תהליכי ליווי פיננסי. תיק האשראי של "עוגן" מסתכם כיום בכ- 600 מיליון שקל. קרנות האשראי של עוגן מתבססות על מודל מימון ייחודי, המשלב תרומות ממקורות פילנתרופיים, גיוס הון ממכירת איגרות חוב ופיקדונות למשקיעי אימפקט, יחד עם קווי אשראי בנקאיים.
בשיתוף עוגן